Târgu-Jiu: Ofiţer din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj, judecat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oprea Caţaron, ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru cinci infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de trafic de influenţă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Gorj.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Târgu-Jiu au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Caţaron Oprea, ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Gorj – şef Birou, în perioada 2002 – 2009, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2002 - 2009, inculpatul Caţaron Oprea s-a folosit permanent de funcţia deţinută în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţiei Internă (S.I.P.I.) Gorj pentru a obţine sume de bani sau bunuri fie pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, fie pentru a interveni pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj pentru ca mai mulţi agenţi de poliţie, denunţători în cauză, să nu fie expuşi unor sancţiuni penale sau disciplinare ori să fie transferaţi de la o subunitate la alta în cadrul I.P.J. Gorj. Caţaron Oprea a pretins bani şi bunuri de la agenţii de poliţie respectivi, despre care avea cunoştinţă că au probleme pe linie profesională sau care fuseseră sancţionaţi disciplinar.

Astfel, inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă. De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 lei şi bunuri în valoare de 2.700 lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 euro şi 20.000 - 25.000 lei, refuzând ulterior restituirea banilor.
În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de „împrumut” de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 lei, 1.000 euro şi produse alimentare în valoare de 440 lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea I.P.J. Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat.

În vederea confiscării şi restituirii sumelor de bani către agenţii de poliţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se precizează în comunicatul postat de Biroul de Informare şi Relaţii Publice, pe site-ul DNA.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite