Târgu-Jiu: Ofertaţi de danezi la coada vacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de gorjeni pot lucra în ferme zootehnice sau la cules de fructe, în Danemarca. Printre cerinţele obligatorii se numără cunoaşterea limbii engleze şi absolvirea unui liceu sau a unei facultăţi cu profil agricol.

Cele 50 de locuri de muncă sunt valabile pentru ferme de cultivare a legumelor, fructelor de pădure, a pomilor fructiferi, dar şi pentru creşterea porcilor şi a vacilor unui angajator din Danemarca.

Gorjenii interesaţi trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, iar salariul este de 1260 de euro brut lunar, pentru contracte de muncă încheiate pe o perioadă cuprinsă între şase şi 18 luni. „Candidaţii pentru cele 50 de locuri de muncă din Danemarca trebuie să fi absolvit un liceu sau o facultate de profil agricol în urmă cu maxim doi ani, promoţia 2009 şi 2010, dar trebuie să cunoască bine şi limba engleză. În afară de această ofertă, mai există două locuri de muncă vacante în Italia. Este vorba despre o societate comercială din provincia Ancona, specializată în transportul internaţional de marfă de mai bine de 10 ani, care caută şoferi de autocamion pentru transport marfă, însă şi aici trebuie să cunoască limba italiană, să aibă permis de conducere, categoriile C şi E, atestat pentru transport marfă, experienţă de minim doi ani în domeniu. Salariul este de 1300 de euro brut pe lună, se acoperă cheltuielile de transport şi se oferă sprijin pentru găsirea unei locuinţe”, declară Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.

„Dacă e nevoie de limbi străine, le învăţăm”

Cerinţele italienilor şi ale danezilor nu îi lasă indiferenţi pe gorjeni. Nu îi sperie faptul că vor munci mai mult pentru acest salariu, însă se plâng de condiţiile referitoare la cunoaşterea unei limbi străine. „Nu am fost niciodată plecat să muncesc peste hotare şi oferta din Danemarca mi se pare intersantă, numai că nu mă prea descurc la limbile străine. Aş fi dispus să învăţ limba engleză, dacă e obligatorie. Eu am mai lucrat ca muncitor necalificat în Gorj, însă nu pentru salarii aşa mari. N-ar fi rău să primeşti 1260 de euro pe lună. Nu sunt căsătorit, iar acest lucru constituie un motiv în plus să plec, dacă îţi întemeiezi o familie nu mai e aşa simplu”, a spus Viorel Stan, un tânăr de 30 de ani din Târgu-Jiu.

image

Există însă şi alte păreri. „Am văzut la televizor că românii sunt trataţi ca nişte sclavi la adunat de căpşuni şi mi-e teamă să mă duc. Am auzit că stau în spatele tău, nu-ţi dau apă, nici mâncare, până când nu termini. Decât să îmi distrug viaţa, mai bine stau acasă şi muncesc pe bani puţini”, declară un târgujian de 39 de ani. CV-urile celor care sunt interesaţi să ocupe unul dintre aceste posturi sunt primite la sediul AJOFM Gorj, din Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite