Târgu-Jiu: Observaţii astronomice la Preajba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul care va avea loc deseară deschide Luna Mondială a Astronomiei, sub sloganul „O lume, un cer”. Specialiştii anunţă că Luna nu va putea fi văzută în această seară, însă vor putea fi admirate cu telescopul stelele şi inelele planetei Saturn.

Târgujienii vor avea parte în această seară de un grandios spectacol celest. Evenimentul va începe la ora 20.00 şi se va desfăşura în Poiana Narciselor, din cartierul Preajba. Reprezentanţii Astroclubului Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) Gorj spun că ne aflăm în preajma fazei de Lună Nouă şi astrul nu poate fi observat în această seară, însă dau asigurări că cei pasionaţi de acest domeniu vor avea suficiente corpuri cereşti de studiat.

„Vor fi aduse patru telescoape în Poiana Narciselor. Sperăm să fie şi condiţiile meteorologice favorabile, astfel încât târgujienii să cunoască mai bine tainele Universului. Ne aşteptăm să vină multe lume. Fiind o noapte fără Lună, oamenii pot observa obiecte de cer profund, precum stelele, galaxiile, inelele planetei Saturn, nebuloase. Sub sloganul «O lume, un cer» vrem să aducem mai aproape de oameni minunile bolţii cereşti. Calendarul de desfăşurare al acestui eveniment este foarte bogat şi cuprinde o serie de acţiuni atât pe raza oraşului lui Brâncuşi, cât şi la Bumbeşti-Jiu”, a declarat coordonatorul Astroclubului  SARM Gorj, Marcel Jinca. „Cred că e ceva interesant. Este prima ocazie şi nu vreau să o ratez. O să iau şi copiii cu mine, pentru că e important să aibă contact cu astronomia de mici. Mă surprinde că se mai organizează şi la noi astfel de manifestări”, a declarat Camelia Glăvan, o tânără de 30 de ani, din Târgu-Jiu.

Expoziţii de meteoriţi  şi instrumente astronomice

Mâine, la ora 20.00, telescoapele vor fi mutate pe stadionul din Bumbeşti-Jiu, iar apoi manifestările vor fi continuate duminică, la aceeaşi oră, la Coloana Infinitului. Festivitatea de închidere va avea loc pe 30 aprilie, însă, până atunci, vor fi prezentate în fiecare zi expoziţii de instrumente astronomice, de meteoriţi, de pictură în domeniu, de astrofotografie, nelipsite fiind şi proiecţiile video, atunci când vremea nu le va permite iubitorilor cerului să organizeze evenimente în aer liber.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite