Târgu-Jiu: Oana Teodor, karatista care vrea să salveze oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Teodor
Oana Teodor

Este campioană mondială la karate, sport pe care îl practică de la nouă ani. Îşi doreşte să studieze medicina, pentru a-şi ajuta semenii.

Avea nouă ani când s-a înscris la un club de karate din Ţicleni. Iniţial a vrut să înveţe să danseze, dar pentru că nu a găsit un instructor de dans în oraş, s-a  îndreptat către artele marţiale. „Totul a început prin 2003 când eu şi o colegă de clasă am vrut să ne înscriem la un club de dans din Ţicleni. Tot în acelaşi spaţiu era şi un club de karate. Aşa am ajuns şi am rămas la clubul de karate. Primul instructor a fost sensei Marian Fabian, campion mondial la karate. La început, acesta şi părinţii mei erau sceptici în privinţa performanţei mele în domeniul artelor marţiale“, îşi aminteşte Oana Teodor.

Rezultate după puţin timp

După câteva luni de antrenamente, tânăra a ajuns să participe la numeroase  concursuri de karate în ţară şi străinătate. La doar zece ani a luat locul doi la Campionatul Naţional de Karate WCK, organizat în Cluj-Napoca. La sfârşitul anului 2004 a participat la Cupa României, la Piteşti, obţinând locul II la proba kata. În 2007 a participat pentru prima dată la un campionat mondial în Germania, unde a câştigat locul II, de două ori la categoriile kata şi kumite. „Au urmat alte competiţii importante din viaţa mea, cum ar fi concursul internaţional în Olanda, unde am obţinut două medalii de aur. Anul trecut am în Germania, la campionatul european, unde am reuşit să mă clasez pe locurile II şi III. Tot în 2009 am participat la campionatul mondial de karate organizat în Belgia şi am obţinut titlul de dublă vicecampioană mondială. Niciodată nu m-am gândit că o să ajung să am asemenea rezultate. Cele peste o sută de diplome le păstrez într-un album personal. Sensei Fabian a fost cel care mi-a descoperit talentul în artele marţiale şi m-a îndemnat să nu mă dau bătută şi să lupt pentru a-mi învinge adversarul. Părinţii sunt cei care m-au sprijinit din toate punctele de vedere în acest sport“, mărturiseşte karatista.

Vrea să devină instructor

Îşi doreşte să facă performanţă într-o federaţie cunoscută pe plan naţional şi pe viitor vrea să devină instructor de karate part-time. Eleva de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu îşi propune să studieze medicina, pentru a putea salvavieţile semenilor săi. „Îmi plac foarte mult chimia şi biologia şi o să mă îndrept spre medicină. Nu-mi place să văd că cineva suferă sau că e lipsit de ajutor. Vreau să salvez oamenii de la suferinţă“, încheie Oana Teodor.

Ai participat şi la olimpiade şcolare?

Chiar dacă mă preocupă artele marţiale, pe primul plan este şcoala. În clasa a noua am participat la olimpiada de geografi e şi biologie, faza judeţeană şi am luat menţiune. Am participat la numeroase concursuri de poezie şi concursuri de protecţie a mediului.

Îţi aminteşti de primul concurs?

La câteva luni de antrenament am câştigat locul III la Cupa Gemina, proba kata, care a avut loc la Alba-Iulia. La început mi-a fost foarte greu, am avut emoţii. Cea mai profundă emoţie a fost când am câştigat prima medalie de aur în urma unui concurs de karate organizat de un club din Odorheiul Secuiesc.

Ce-i place: Muzica, ieşirea cu prietenii în cluburi, călătoriile. Adoră poeziile lui Mihai Eminescu şi, de asemenea, să citească reviste de menţinere a tonusului fizic. Îi place să utilizeze computerul.

Ce nu-i place: Oamenii falşi şi mincinoşi. Urăşte să fi e dezamăgită de persoanele în care are încredere. Nu-i place să se laude.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite