Târgu-Jiu: O treime dintre „boboci“ au loc în colegii de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele şase unităţi de prestigiu ale Gorjului pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu 1.620 de locuri. În total, liceele din judeţ pot primi, în următorul an şcolar, 5.148 de noi elevi, cu câteva sute mai mulţi decât cei care au susţinut Evaluarea Naţională.

Pentru anul şcolar 2011 - 2012, elevilor care au absolvit gimnaziul şi se vor înscrie în clasa a IX-a le sunt puse la dispoziţie 4.800 de locuri la cursuri de zi, 150 la seral şi tot atâtea la cursurile cu frecvenţă redusă. Tradiţia arată că unităţile cele mai solicitate din Târgu- Jiu sunt Colegiul Comercial Virgil Madgearu, care va primi 300 de „boboci“, Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Naţional Spiru Haret şi Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, toate trei cu câte 270 de locuri. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, ultima dintre unităţile de învăţământ enumerate oferă 120 de locuri la profilul matematică - informatică, 60 la ştiinţele naturii, 60 la filologie şi 30 la profilul ştiinţe umane.

LA MOTRU VIN SĂ IA LECŢII ŞI MEHEDINŢENII


Când vine vorba de restul judeţului, instituţia care strânge, de regulă, cele mai multe dintre opţiunile absolvenţilor de gimnaziu este Colegiul Tehnic Motru, care are pregătite 330 de locuri în clasa a IX-a pentru noul an şcolar. Tot în Motru, la Colegiul Naţional George Coşbuc se vor putea înscrie 180 de şcolari. „Aici vin foarte mulţi elevi din Mehedinţi. Locuiesc la graniţa dintre cele două judeţe şi preferă să facă naveta până la Motru“, a precizat Maria Cochină, purtătoarea de cuvânt a ISJ Gorj. Pe lângă cele 5.100 de locuri, sunt puse la dispoziţie şi 48 special pentru elevii rromi. Până acum, doar 11 copii de etnie şi-au depus dosarele. Completarea fişelor de înscriere la liceu a început încă de la 29 iunie, mâine fiind ultima zi. Diriginţii au organizat şedinţe de îndrumare cu părinţii şi elevii, aceştia din urmă fiind sfătuiţi să aştearnă pe hârtie cât mai multe opţiuni, pentru a se asigura că vor prinde un loc de la prima sesiune de repartizare computerizată. Media de la Evaluarea Naţională şi cea de absolvire a claselor V - VIII au ponderi
egale în nota de admitere la liceu. Indiferent de nota obţinută, elevii din Gorj care au susţinut examenul de evaluare pot să fie siguri că se vor putea înscrie în clasa a IX-a. Dintre cei peste 4.700 de absolvenţi de gimnaziu, 442 au obţinut note cuprinse între 1 şi 4,99. Chiar şi aceştia vor intra la liceu, deoarece sunt locuri suficiente, cu peste 350 mai multe decât numărul celor prezenţi la Evaluarea Naţională. Cele mai multe lucrări, 993 la număr, au primit note cuprinse între 8 şi 8,99. Alţi 777 de elevi gorjeni au obţinut între 5,00 şi 5,99, iar 816 între 6 şi 6,99. Note cuprinse între 7 şi 7,99 au fost puse pe 941 de lucrări. 745 de absolvenţi de gimnaziu au obţinut între 9 şi 9,99 la Evaluarea Naţională şi numai 22 au reuşit să ia 10 pe linie. Elevii din Târgu-Jiu care şi-au trecut în cont rezultate bune la examen au optat, de regulă, pentru liceele de prestigiu din oraş.

OPŢIUNI DE SIGURANŢĂ


Emilia Cătuţ (13 ani), a absolvit Şcoala Generală Constantin Săvoiu şi s-a înscis la profilul folologie, la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu. „Media la Evaluarea Naţională este 8,02, iar media generală de absolvire a claselor V - VIII este 8,89. La 13 iulie voi afla dacă voi fi admisă la acest profil. Până atunci voi avea emoţii mari. Îmi plac mult româna şi istoria, din acest motiv am ales filologia. Ca să fiu sigură că intru la acest liceu, am optat însă şi pentru profilurile matematică – informatică şi ştiinţele naturii. Aş fi bucuroasă dacă măcar la unul dintre ele aş reuşi. După părerea mea, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu este un liceu de renume în judeţul nostru, unde predau profesori bine pregătiţi“, a spus absolventa. Listele cu elevii repartizaţi şi locurile rămase vacante în liceele din judeţul Gorj vor fi afişate în unităţile de învăţământ gimnazial la 13 iulie. Două zile mai târziu, fiecare liceu şi colegiu va prezenta tabelul cu numele candidaţilor admişi, care îşi vor putea depune dosarele de înscriere în perioada 15 - 25 iulie

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite