Târgu-Jiu: VIDEO/ O fetiţă de numai 11 ani duce cântecul gorjenesc peste graniţele ţării. Vezi aici cum i-a cucerit pe cehi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Croitoru a reprezentat România la un festival internaţional de muzică populară organizat în Cehia, reuşind să se claseze pe primul loc.

Este de-ajuns să asculţi un singur cântec  interpretat de ea pentru a-ţi da seama de talentul ei. Roxana Croitoru s-a apropiat de muzica populară anul trecut, urmând sfatul bunicii sale, iar rezultatele au început să apară imediat.

„În vara anului trecut, bunica mea, Valeria Cornoiu, care este educatoare în comuna Peştişani, m-a înscris la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, la canto, unde doamna profesoară Emilia Drăgotoiu-Nanu mă ajută să-mi şlefuiesc talentul. Prima dată am urcat pe scena Casei de Cultură din Târgu-Jiu, anul trecut, în deschiderea Festivalului Naţional Maria Lătăreţu, ca invitat, întrucât deocamdată nu am vârsta pentru participare. Acum mă pregătesc pentru Festivalul Naţional «Pe fir de baladă». Cânt şi la nunţi, dar nu pentru bani, ci pentru costume populare“, mărturiseşte Roxana.

Fetiţa de numai 11 ani cucereşte prin prezenţa scenică, însă vocea este cea care o defineşte. Interpretează doinele şi baladele dumnezeieşte, atât pe scenă, cât şi în Zăvoiul Bistriţei. „Îmi doresc foarte mult să-mi petrec timpul la Hobiţa. Vara pot să merg în zăvoiul unde Constantin Brâncuşi sculpta. Acolo cânt pentru că îmi place că răsună, mă aud oamenii care vin la scăldat şi se bucură de sârbele mele“, mai spune târgujianca. Roxana este elevă în clasa a IV-a la Colegiul Naţional Spiru Haret. „Am ales acest colegiu pentru că vreau să învăţ carte, dar şi pentru că acolo predă mama mea, profesor de arte plastice“, declară micuţa interpretă.

Vrea o carieră în muzică


Meseria tatălui său, de poliţist, îi oferă siguranţă, însă spune că nu şi-ar dori să o îmbrăţişeze pe viitor. „Tatăl meu mă susţine enorm, dar nu-mi doresc o carieră în domeniu, pentru că nu-mi place să alerg după hoţi. Vreau să fiu solistă de muzică populară şi să am piesele mele“, susţine aceasta.

Roxana se poartă pe scenă ca un artist adevărat. „Nu mă concentrez numai pe cântec, comunic cu publicul, e foarte important şi simt că îmi oferă energie pozitivă. Sunt  bună prietenă cu domnul Marcel Parnica şi interpretez cântecele Mariei Lătăreţu, ale Filofteei Lăcătuşu“, mărturiseşte gorjeanca. Aceasta este pasionată de matematică, bunicul său Petre Cornoiu, profesor de meserie, fiind cel care i-a transmis dragostea pentru lumea cifrelor.



Roxana se mândreşte cu premiul I obţinut în această lună în Cehia, la festivalul „Privighetoarea Cehă“. „Am apărut şi într-o revistă din Cehia. Sâmbătă am cântat la deschiderea marşului cultural pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, la Coloana Infinitului“, încheie fetiţa. Profesoara sa îi apreciază calităţile. „Roxana e un talent nativ, de excepţie. Ea este în al doilea an de pregătire şi a dat dovadă de multă inteligenţă şi dragoste pentru cântecul popular. Îi place să doinească foarte mult, iar doina şi balada sunt genuri pe care trebuie să le simţi. S-a născut cu o trăire aparte“, declară Emilia Drăgotoiu-Nanu.


De cât timp îţi pui în valoare vocea?

De un an şi jumătate, la sfatul bunicii mele de la Hobiţa, educatoare de profesie, care iubeşte folclorul. Vara trecută, m-am înscris la Palatul Copiilor, unde o am ca profesoară pe doamna Emilia Drăgotoiu-Nanu , care este şi modelul meu. Şi doamna învăţătoare Larisa Chiriţă Irinel mă susţine întotdeauna.

Ce rezultate ai obţinut până acum?

Cel mai recent este premiul I la concursul naţional „Privighetoarea Cehă“, organizat în localitatea Velke Losiny. Am cântat o doină şi o sârbă. Le-a plăcut foarte mult sârba, deşi nu înţelegeau vorbele, am fost bisată. Sâmbătă voi merge la Festivalul Naţional „Pe fir de baladă“.

ce-i place

Adoră să meargă la ţară, la bunicii săi, atât la Hobiţa, cât şi la Tismana. „Colecţionez costume populare, am deja peste o sută. Îmi place mult muzica Mariei Lătăreţu. Am cunoscut-o pe nora dânsei şi îmi povesteşte despre idolul meu.“

ce nu-i place

„Nu suport minciuna şi violenţa. Când văd doi oameni care se bat, nu intervin, prefer să sun la Poliţie, iar dacă cineva este agresiv, încerc să îi explic cu mult calm că nu este bine. Detest critica neîntemeiată, bârfa şi falsitatea oamenilor.“

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite