Târgu-Jiu: O fetiţă de 12 ani joacă handbal din clasa întâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 12 ani, Denisa Bleaje face sport de performanţă şi visează să devină campioana României la handbal. Totodată, aceasta a câştigat locul I la concursul naţional „Creează-ţi mediul“.

La vârsta de şapte de ani, când bobocii de clasa I fac primii paşi spre şcoală, Denisa se antrena deja pe terenul de handbal, în cadrul Liceului cu Program Sportiv din Târgu-Jiu. „Am ales acest liceu pentru că sora mea mai mare era acolo şi părinţii nu aveau timp să mă ia de la şcoală, fiind ocupaţi cu serviciul. M-am gândit că e o şcoală potrivită, mai ales că sora mea făcea atletism, cu toate că diferenţa de vârstă dintre noi este de cinci ani şi jumătate. Iniţial am avut probele sportive şi ne-au pus să alegem între tenis şi handbal, iar eu am ales ultima opţiune. Am contat pe handbal“, mărturiseşte fetiţa de 12 ani. Tot din clasa întâi, Denisa s-a înscris la dansuri populare, fiind nevoită să se împartă între şcoală, handbal şi această a doua pasiune. „Veneam de la şcoală şi plecam uneori direct la antrenamente. În clasa a IV-a am trecut de la dansurile populare la cele moderne şi m-am înscris la Palatul Copiilor, dar din cauza programului încărcat a trebuit să renunţ. În cei trei ani de dansuri populare am urcat pe scenă de zeci de ori şi am câştigat premii“, declară handbalista Liceului cu Program sportiv. Imediat după ce a întrerupt repetiţiile la dansuri, Denisa a început să se antreneze din ce în ce mai mult pe terenul de handbal, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „De anul trecut, din clasa a V-a am început să jucăm cu alte echipe din judeţ şi am reuşit să obţinem rezultate care au făcut cinste instituţiei pe care o reprezentăm. De atunci fac handbal de performanţă, iar antrenamentele au devenit mult mai dure la şcoală. Îmi place foarte mult jocul practicat de Cristina Neagu, de la Oltchim Ramnicu-Vâlcea şi visez ca într-o zi să reprezint şi eu ţara noastră la handbal“, spune eleva Liceului cu Program Sportiv din Târgu-Jiu.

Locul I pe ţară

Matematica a fost întotdeauna preferata Denisei, dar acest lucru nu a împiedicat-o să participe la olimpiadele de la română şi desen. Recent, aceasta a câştigat locul I la concursul „Creează-ţi mediul“, de la Palatul Copiilor din Băişoara, de unde s-a întors pe 4 august. „Am fost cinci persoane în grup şi erau 18 judeţe participante. Am fost patru elevi de clasa a VI-a şi o fată care trece în clasa a VII-a, toţi cu pasiune pentru sport. Am participat cu machetele „Oferta Planetei Pământ“ şi „Viitorul Alimentatiei“. Prima s-a referit la ceea ce să-i oferim pământului ca să primim ceva în schimb. Noi păstrăm curată planeta şi ea ne oferă viaţa. Am lucrat o săptămână la proiect, iar eu am fost cea care l-a prezentat, sub coordonarea profesorului Emanoil Popescu. Am avut emoţii pentru că s-au citit mai întâi menţiunile şi am fost ultimii strigaţi, pentru locul I. „Viitorul Alimentaţiei“ s-a referit la modul cum am vedea noi alimentaţia in viitor, fara E-uri, numai cu produse ecologice, practic am tras un semnal de alarmă“, încheie Denisa Bleaje. Imediat cum a ajuns la Târgu-Jiu, handbalista s-a dus direct la antrenamente, echipa de handbal avându-l ca antrenor pe Iulian Andrieş. 

Ce-i place:
„Sunt înnebunită să cânt, să dansez, să joc handbal şi să pictez. Nu pot să spun că am multe picturi acasă, pentru că cele mai multe sunt fie expuse în şcoală la mine, pe panouri, fie în judeţ, prin participarea la mai multe concursuri. Cât despre dans, din clasa întâi am fost la dansuri populare, iar din clasa a patra am trecut la dansuri moderne, însă numai pentru un an,întrucât m-am apucat de handbalul de performanţă, la vârsta de 11 ani. “

Ce nu-i place:
„E greu de zis ce nu-mi place, pentru că sunt la vârsta la care imi plac toate lucrurile care mă înconjoară.Nu suport să stau închisă în casă. Nu-mi place să lipsesc de la antrenamente şi întotdeauna încerc să-mi ocup timpul cu ceva util. Nu-mi plac oamenii care nu sunt punctuali, care inventează tot felul de lucruri pentru a se scuza. Prefer să mi se spună adevărul, întrucât minciuna nu e o soluţie.“

De cât timp joci handbal?

Practic acest sport din clasa întâi, dar pe la sfârşitul clasei a IV-a am început să joc handbal de performanţă. Acest lucru a presupus mai multă mişcare, antrenamente mult mai dure, de două ore pe zi. Am jucat atât cu echipe formate la nivelul şcolii la care învăţ, cât şi cu alte echipe din judeţ, de cele mai multe ori cu fetele de la Târgu-Cărbuneşti. Sunt şi extremă dreapta şi stânga, iar handbalul presupune ca mai întâi să gândeşti, înainte de orice mişcare.

Ce vrei să faci pe viitor?

Vreau să devin ori poliţiştă, ori să lucrez la bancă. Iau în calcul şi opţiunea de a deveni handbalistă, deşi observ că din ce în ce mai puţine fete de la mine din echipă îşi doresc să meargă pe acest drum, multe din ele renunţând la antrenamente. Idolul meu este Cristina Neagu, de la Oltchim Ramnicu-Vâlcea. Cristina Neagu. Voi lupta să-i calc pe urme şi să reprezint ţara noastră.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite