Târgu-Jiu: O balerină de la Doina Gorjului declară: „E greu să te gândeşti la datorii şi să transmiţi bucurie publicului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adriana Stelea
Foto: Adriana Stelea

Adriana Stelea şi-a dedicat întreaga viaţă dansului popular, participând la zeci de festivaluri naţionale şi internaţionale, alături de prestigiosul ansamblu Doina Gorjului. 

S-a remarcat mai întâi ca solistă de muzică uşoară, încă de pe vremea când era la liceu, pentru ca imediat după absolvire să descopere pasiunea pentru dansurile populare. Adriana Stelea este balerina Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului" din Târgu-Jiu de aproape 16 ani, timp în care a reuşit să înveţe peste 40 de suite de jocuri populare din toate zonele ţării şi să ducă tradiţia chiar şi peste hotare.

Târgu-Jiu

În şcoala generală am făcut parte, pentru o scurtă perioadă, din trupa de teatru a Casei Tineretului Târgu-Jiu. Am cochetat cu muzica uşoară pe vremea când eram la Liceul Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti. Eram solista formaţiei „Post Meridian 7“ şi am câştigat drept premiu la „Cântarea României” două sezoane la mare, în clasa a IX-a. După liceu, m-am înscris la dansuri populare“, mărturiseşte Adriana Stelea.

Paşi de dans, zi de zi


A fost suficient ca artista să meargă la o singură repetiţie, la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, ca să facă din dansul popular o profesie. În cei doi ani de cursuri, Adriana a mers în două turnee, în Franţa şi Cehia, după care a aflat de postul de balerină de la „Doina Gorjului“. „Aveam 19 ani. Venisem dintr-un turneu şi se dădea examen pentru postul de balerin. Coregraful Florică Dobrescu ne-a luat de mână, pe mine şi pe o altă colegă, şi ne-a dus la examenul respectiv. Coregraful Ansamblului Naţional Transilvania din Baia Mare a ajuns la concluzia că merit să ocup acel post. Efectiv a fost uşa către o nouă viaţă“, declară târgujianca. Balerina tânjea după o meserie în domeniu, pentru că, deşi ştia că nu se câştigă mulţi bani, era încântată de ideea de a intra în lumina reflectoarelor alături de artişti pe care până atunci îi privise doar la televizor. „Părinţii au plâns de fericire, nevenindu-le să creadă că, deşi îmi dorisem să devin medic veterinar, intrasem în cu totul altă lume. A fost o alegere fericită, deşi, pentru cele câteva minute de dans efectiv în spectacol, în spate e foarte multă muncă. În fiecare zi repetăm pentru a menţine ţinuta, rezistenţa şi tonusul muscular“, declară Adriana Stelea.

Ambasadoarea folclorului românesc

Regretatul Liviu Dafinescu ne spunea că un dansator trebuie să fie şi actor, şi solist vocal, pentru că în dansul românesc există şi strigături, şi trebuie să devii actor. Ceea ce sunt astăzi pe scenă, sunt datorită dumnealui. Am învăţat peste 40 de suite de jocuri populare din toate zonele ţării, pentru că ansamblu profesionist fiind trebuie să reprezentăm toate zonele etnofolclorice ale ţării“, susţine Adriana.

Partenerul de dans este chiar soţul său

Târgu-Jiu

Dansatorii Ansamblului Doina Gorjului au fost ambasadori ai folclorului românesc în Turcia, Italia, Spania, Portugalia, Isreal, Vietnam, dar ţara care a fascinat-o pe Adriana Stelea a fost Franţa, întrucât acolo artiştii sunt mai apreciaţi decât la noi. „E greu să te gândeşti la datorii şi să transmiţi totuşi bucurie şi stare de bine publicului. Şi totuşi reuşim. Trebuie, de dragul publicului“, încheie Adriana Stelea.

Ce-i place

Sunt mândră că fac ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: dans. Atunci când sunt în lumina reflectoarelor, simt că pot oferi oferi o părticică din mine publicului şi sper să o fac bine, pentru că noi, cei din breaslă, ne hrănim cu aplauzele publicului. Îmi place adevărul şi apreciez onestitatea şi oamenii inteligenţi.

Ce nu-i place

Nu suport ipocrizia şi, din păcate, trăim vremuri în care mulţi spun una şi fac alta. Pe cei care mint îi tratez cu indiferenţă. Nici măcar nu mă „obosesc” să sufăr din cauza răutăţilor spuse de ei şi sfătuiesc pe toată lumea să facă aşa. Prefer să-mi îndrept atenţia asupra lucrurilor care merită.
Nu-mi place că trăim într-o ţară unde nu putem oferi tot ceea ce simţim că putem fi capabili să oferim.

De cât timp dansaţi la Doina Gorjului?

În decembrie se împlinesc 16 ani de când activez ca balerină în cadrul Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului. Au fost ani în care am trăit şi vremuri mai bune. Criza ne-a afectat şi pe noi. Cu ajutorul celor de la Consiliul Judeţean reuşim să supravieţuim şi le mulţumim pentru acest lucru. Am fost asiguraţi că atâta timp cât ne vom face treaba aşa cum trebuie, dumnealor ne vor susţine.

Care este cea mai mare satisfacţie?

Este dată de faptul că am ocazia să fiu şi pe scenă, dar şi în viaţă, alături de soţul meu. Destinul a făcut ca noi să ne angajăm în aceeaşi zi la ansamblu, iar de aproape 11 ani facem cuplu chiar şi în viaţă, chiar dacă am oficiat legătura abia anul acesta. De fiecare dată îmi place să cred că l-am susţinut suficient încât în momentele grele să meargă tot înainte, pentru că asta ştie să facă, dans, şi o face foarte bine.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite