Târgu-Jiu: Noua taxă auto le-a pus afacerea pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea taxei de primă înmatriculare îi aduce în pragul falimentului pe samsarii de maşini second-hand. Pentru că vânzarea autoturismelor aduse din străinătate nu mai este o afacere rentabilă, mulţi se gândesc să se orienteze către alte domenii.

Majoritatea celor care făcuseră o afacere profitabilă din vânzarea maşinilor second-hand se gândesc din ce în ce mai serios să renunţe. Samasarii nu mai aduc maşini din străinătate decât la comandă şi spun că noua taxă auto i-a decimat. „Categoric nu mai este rentabil să aducem maşini din afară. Nu îi mai convine nimănui să cumpere o maşină pentru care să plătească o taxă în unele cazuri mai mare decât valoarea autoturismului. În acest moment, în Târgul Auto din Târgu-Jiu nu este nicio maşină adusă din străinătate anul acesta, ci doar de anul trecut, dar şi aşa se chinuiesc să le vândă. Cele mai multe maşini din târg sunt înmatriculate. Cred că o să fie un regres continuu şi trebuie să ne reorientăm“, a spus Gheorghe Avram.

În unele cazuri, taxa auto s-a dublat sau chiar s-a triplat. „Noua taxa auto se aplică în cazul maşinilor introduse în ţară începând cu 1 ianuarie anul acesta. Până acum, nu a venit nimeni să achite taxa conform noii Ordonanţe“, a precizat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, Luminiţa Penciu. În cazul unui autoturism cu motor de 1.400 de centimetri cubi, Euro 5, taxa costă 125 de euro. Cea mai mare taxă, de 21.410 euro, este înregistrată la maşinile Euro 3, cu o capacitate de 3.000 de centimetri cubi. „Acum se aduc maşini doar la comandă. Încercăm să vindem ce avem pe stoc, negociem preţul, dar nu putem nici noi să lăsăm prea mult, fiindcă nu ne mai scoatem banii“, a spus Marian Popescu. Acesta încearcă de câteva luni să vândă un autoturism de lux, la preţul de 13.950 de euro. Taxa în acest caz este de 800 de euro, încadrându-se în vechea metodă de calcul. „Vânzările merg foarte slab, nu ştiu dacă vom mai face treabă din cauza taxei de înmatriculare“, a spus Dragoş Duncea.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite