Târgu-Jiu: Nicolae Guţă s-a făcut sculptor dintr-o glumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Guţă
Nicolae Guţă

După ce a plecat de la Uzina Sadu, Nicolae Guţă a devenit instructor în arta lemnului la Şcoala Populară de Artă. Acum, este un maestru în sculptură.

Nicolae Guţă a învăţat să sculpteze lemnul la vârsta de 34 de ani. Meseria nu a moştenit-o, ci a „furat-o“ de la meşteri pricepuţi. „Prin 1971 m-am angajat la Uzina Mecanică din Sadu, iar mai târziu aveam să-l întâlnesc pe artistul Ion Danciu şi pe elevul său Vasile Pătroi care m-au motivat să învăţ să sculptez. Când ieşeam de la serviciu, lucram cu ei. La scurtă vreme, un tâmplar din Sadu m-a rugat să-i sculptez o uşă pentru locuinţă. Prima dată am luat-o sub formă de glumă. Pentru că văzusem cum lucrau cei doi prieteni ai mei, totuşi mi-am propus să merg la Târgu-Jiu să cumpăr uneltele pentru că nu aveam de niciunele. Am cumpărat o trusă de dălţi şi m-am apucat de treabă“, îşi aminteşte Nicolae Guţă.

Sculpturi în stil bizantin

Nicolae Guţă s-a inspirat după o uşă bisericească. Încet, încet terminase lucrarea pe care o avea de făcut. Chiar şi meşterii care l-au învăţat tainele sculpturii au apreciat rezultatul muncii sale. „Totul a început dintr-o glumă, dar s-a prins. Cu banii de pe prima mea lucrare mi-am acoperit cheltuielile cu instrumentele de sculptat“, mărturiseşte sculptorul. Pentru Nicolae Guţă sculptura a devenit o pasiune. A început să colaboreze cu tâmplarul, iar de atunci sculptează uşi, pridvoare, stâlpi, linguri de lemn. „Fac şi cuiere pentru perete, fuse de tors, tăvi sculptate pentru servit, căuce şi suveniruri din lemn sculptate în forma unei căprioare. Toate astea se vând mai mult pentru amenajarea în stil ţărănesc a unui spaţiu sau locuinţe. Multe obiecte sculptate le-am dăruit prietenilor şi cunoştinţelor. Pentru mine sculptura este o mare pasiune. Este o coincidenţă de nume cu cel al manelistului, dar eu nu cânt. Cel mai mult lucrez vara, la ţară, sub halânga de vie, în linişte şi aer curat“, spune meşterul. Nicolae Guţă a participat la numeroase târguri ale meşterilor populari organizate la Sibiu, Bucureşti şi Târgu-Jiu. 

Îi învaţă pe copii tainele sculpturii

La Uzina Mecanică Sadu au avut loc o serie de restructurări, iar Nicolae Guţă s-a angajat ca instructor în arta lemnului la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu. „Lucrez în cadrul unei şcoli, într-un spaţiu amenajat ca atelier şi pus la dispoziţie de către Şcoala Populară de Artă. Aici, la atelier, am 15 copii pe care îi învăţ meserie. Anul trecut, un tânăr care era paralizat de la brâu în jos m-a rugat să-l învăţ să sculpteze. L-am ajutat, i-am dat modele, iar acum sculptează icoane şi sunt tare mândru. Cât oi mai vedea şi mă ţin mâinile, voi sculpta şi voi încerca să duc mai departe o veche tradiţie“, încheie Nicolae Guţă. 

Ce-i place

Să sculpteze. Îi place când vin sărbătorile pentru că petrece alături de familie. Adoră excursiile la munte. „În weekend îmi pregătesc rucsacul şi plec împreună cu rudele mele la munte. Îmi place natura, peisajul.“

Ce nu-i place

Mitocănia tinerilor. Nu-i plac persoanele care aruncă hârtiile la întâmplare sau scuipă pe stradă. Urăşte manelele.

Întrebări şi răspunsuri

Ce presupune meseria de sculptor?
N.G.: În primul rând trebuie să fii pasionat de ea, să ai răbdare, atenţie, concentrare şi imaginaţie.

Se poate trăi exclusiv din această meserie?
N.G.: Nu se poate trăi doar din această meserie, dar banii câştigaţi din sculptură i-am adăugat la pensie. Tot ceea ce iese din mâinile mele este apreciat de oameni, dar de cumpărat mai puţin.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite