Târgu-Jiu: Nămolul de la Săcelu, dus în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea Săcelu şi-a deschis porţile în acest week-end, fiind destinaţia preferată a gorjenilor pe timpul verii. Apele binefecătoare din cele cinci bazine sunt căutate de persoane suferinde din toată ţara, nămolul de aici fiind dus chiar şi în străinătate

Sute de persoane au venit astăzi la Săcelu, singura staţiunea din judeţul Gorj, în primul week-end în care bazinele au fost deschise. Cei care vin aici spun că sunt aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi. „E la fel ca în ceilalţi ani. Nu e nicio diferenţă“, spune Moianu Vasile, în vârstă de 75 de ani.

image

În schimb, apele şi nămolul de la Săcelu l-au scăpat de operaţie şi alte suferinţe. Vine de 30 de ani la Săcelu şi se simte excelent, în urma băilor pe care le face aici: „Am avut probleme cu spatele, iar medicii mi-au pus diagnosticul de hernie de disc şi recomandarea să mă operez. Aveam dureri foarte mari. Am venit la Săcelu şi toate problemele au dispărut. Acum mă simt foarte bine. Nu am dureri şi nu fac injecţii. Înainte de a veni aici făceam proceduri, iar acum nu mai fac nici măcar din acestea“.


Doina Ştefănescu spune că apa este muradară: „E prima dată când vin anul acesta, dar m-a suprins neplăcut mizeria din apă. Sunt doar trei coşuri de gunoi pe toată plaja. Apa este caldă, dar murdară. Erau două ţevi prin care curgeau apă într-unul dintre bazine, dar acum văd că nu mai curge. Vin de zece ani la Săcelu“.

image

Nămolul de la Săcelu ajunge la Roma

Nămolul de la Săcelu ajunge chiar şi în Italia. Mihaela Platon trăieşte la Roma şi este din Timişoara. A auzit de efectul miraculos al apelor şi nămolului de la Săcelu de la nişte prieteni. „Vin de trei ani şi stau câte cinci-şase zile. Mă simt excelent. Apele şi nămolul de aici mi-au vindecat un umăr la care am avut o inflamaţie şi un genunchi. Aveam dureri foarte mari înainte şi nu puteam să dorm noaptea. Mă deplasam foarte greu şi mă dureau genunchii îngrozitor. După ce am venit aici nu mai am niciun fel de probleme. Este o oază de linişte şi frumuseţe. Oamenii sunt deosebiţi, primitori şi firecare îşi vede de treaba lui. Aşezarea e foarte curată. E o zonă sănătoasă şi frumoasă. O să duc un pic de nămol şi la Roma. Măcar o jumătate de kilogram tot duc în avion“.

Autorizaţii de funcţionare pentru toate bazinele



Nicolae Rotaru, directorul Bazei de Tratament, spune că s-au făcut o serie de renovări, iar, în curând, va fi finalizată o cantină-restaurant: „Intrarea în incinta bazinelor a fost placată cu pietre de râu, pentru că avea probleme şi toate tipurile de gresie se măcinau. S-a amenajat o un loc rustic pe plajă care poate fi folosit pentru şezlonguri, dar şi ca scenă pentru prezentarea de spectacole. În cel mult o lună va fi dată în folosinţă o cantină-restaurant. Investiţia se ridică la un milion de lei“.

image
image

Institutul Balneologic din Bucureşti a dat autorizaţii de funcţionare pentru toate bazinele.
Nicolae Rotaru spune că apa din bazine nu se schimbă pentru că s-ar distruge algele care dau proprietăţile binefăcătoare ale apei: „Dacă s-ar goli bazinul principal, timpul de umplere ar fi de şase luni şi, în plus, s-ar distruge algele care dau proprietăţiile binefăcătoare apei. Apa nu este murdară. Algele formează nămolul. În funcţie de anotimp, aceste alge dau o culoare specifică apei, iar unele dintre ele ies la suprafaţă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite