Târgu-Jiu: Muzeografa care luptă pentru drepturile femeilor: „Bărbaţii văd femeile la cratiţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape trei decenii petrecute în bibliotecă, a devenit muzeograf specialist în carte veche la Muzeul Judeţean Gorj. În 1992, Gabriela Popescu a înfiinţat Liga Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“.

Dorinţa de a scoate femeile din umbra bărbaţilor a determinat-o pe Gabriela Popescu să pună bazele Ligii Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“, iar de aproape 18 ani convinge reprezentantele sexului frumos să se implice în viaţa societăţii din care fac parte şi să-şi pună în valoare inteligenţa, dar şi priceperea. „Am pornit la drum cu 28 de femei, iar întâlnirile aveau loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. Am organizat diferite prezentări de modă, lansări de cărţi. Au venit mai multe femei treptat, ajunsesem la un moment dat la 150, dar s-au mai pierdut pe parcurs. Am ajutat familiile defavorizate, în special femeile, copiii de la casele de copii, bătrânii de la Suseni şi Dobriţa. Educaţia, drepturile femeilor, sănătatea, violenţa împotriva femeii, toate aceste domenii au fost şi sunt în atenţia noastră“, mărturiseşte muzeografa. Gabriela Popescu a copilărit în oraşul lui Brâncuşi, iar pasiunea pentru carte a descoperit-o încă de când era mică. „Citesc de când mă ştiu. Stăteam foarte aproape de bibliotecă şi am luat premiu, în generală, pentru că aveam foarte multe cărţi împrumutate. Am început cu basme, poveşti, cărţi de dragoste, literatura din clasa a VIII-a, iar apoi, obligată de facultate, am citit literatura universală. După ce am terminat facultatea la Craiova, m-am angajat ca translator la specialiştii francezi de la Termocentrala Rovinari, iar apoi, din 1975 până în 2004, am lucrat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu, ca şi bibliotecar“, declară preşedinta Ligii Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“.

„Femeile sunt marginalizate“


Meseria de bibliotecar i-a oferit ocazia de a schimba păreri cu mulţi oameni, de toate categoriile sociale, iar în 2004 s-a angajat ca muzeograf, fiind şi aici nedespărţită de cărţi. „În 2004 am venit ca muzeograf specialist pe carte veche. 35 de ani am lucrat cu cartea din toate domeniile. Trecerea de la bibliotecar la muzeograf mi-a plăcut, pentru că aici am avut o muncă de cercetare şi am transliterat toate însemnările de pe cartea veche. Am reuşit să fac un catalog al cărţilor vechi din muzeu, din anii 1565-1900. Din păcate, în curând voi primi decizia de pensionare. Îmi va fi foarte greu, fiind o persoană activă, dar voi încerca să mă implic mai mult în activitatea Ligii şi voi face ceea ce n-am reuşit în timpul anilor de serviciu“, spune Gabriela Popescu. Liga „Aretia Tătărescu“ este singura organizaţie neguvernamentală şi apolitică din Gorj, iar principalul „obiect“ de studiu îl reprezintă reprezentantele sexului frumos. „Femeile, cât ar fi de capabile, sunt marginalizate şi sunt văzute la cratiţă. Bărbaţii nu şi-au schimbat mentalitatea despre femei. Au reuşit doar cele care şi-au deschis o afacere proprie, dovedind că pot să aibă succes“, încheie fondatoarea Ligii Femeilor Gorjene.

Ce-i place:
„Îmi place să lucrez cu oamenii şi chiar am avut prilejul să fac acest lucru. Întâmplarea a făcut ca eu să lucrez 29 de ani la Casa de Cultură a Sindicatelor, ca şi bibliotecară. Am predat 18 ani cursul de steno-dactilografie, tot la Casa de Cultură, pentru tinerele care doreau să devină secretare. Îmi place foarte mult să citesc şi să ajut oamenii, dar şi să gătesc.“

Ce nu-i place:
„Nu suport ipocrizia, minciuna şi lipsa de respect. S-a întâmplat să întâlnesc astfel de oameni, dar nu m-am certat cu nimeni. I-am tratat ca şi cum nu ar mai exista pentru mine un timp, apoi i-am iertat, dar de moment m-am supărat foarte rău. Nu-mi place să fac proiecte pentru viitor. Mi-am dat seama că Dumnezeu le aranjează pe toate şi are planuri cu noi.“

Care este cea mai mare realizare de până acum?
Copiii mei. Sunt copii normali, dar, fiind ai mei, e normal să fiu mândră de ei. Cel mare a terminat Facultatea de Litere şi a făcut un master în Publicitate-Mass-Media-Comunicare, dar nu profesează în domeniu. Pe plan profesional, aş putea să spun că sunt mândră că am înfiinţat Liga Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu“, în anul 1992, pornind la drum cu 28 de femei.

De ce a fost nevoie de înfiinţarea acestei Ligi?
Era nevoie pentru că atunci ne-am gândit să luptăm pentru drepturile femeilor şi să le scoatem din umbra bărbaţilor, dar şi să le arătăm că pot să facă lucruri minunate. Noi am înfiinţat-o şi pentru a lua sub aripa noastră Şcoala Postliceală Carol Davila, care urma să şcolarizeze fete pentru meseria de asistent medical.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite