Motru cere loc pe harta energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA), din municipiul Motru, vrea să intre puternic pe piaţa producătorilor de energie electrică. Uzina urmează să primească de la guvern o sumă de 1,9 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru plata investiţiilor făcute în ultimii ani.

Eugen Corcoaţă, noul director al UATAA Motru, unitatea care se află în subordinea Consiliului Local, a declarat că cea mai mare parte din fondurile pe care le va primi vor fi cheltuite pentru plata lucrărilor de investiţie făcute începând din anul 2005 în sistemul de cogenerare pentru producerea energiei electrice: „1,7 milioane de lei vor fi folosiţi pentru plata lucrărilor executate pentru instalarea sistemului de cogenerare, care se ridică în total la suma de 15 milioane de lei. Restul sumei o vom utiliza pentru revizia turbine de producere a energiei electrice. Investiţia în sistemul de cogenerare este finalizată în proporţie de 90%“.
UATAA este unitatea care produce şi furnizează căldură şi apă caldă populaţiei din municipiul Motru, iar, din anul 2008, produce şi energie electrică în urma unei investiţii într-un sistem de cogenerare. Energia electrică se produce pe bază de abur. „Cazanul arde cărbune şi păcură, iar în urma acestui proces se produce abur la o temperatură de 450 de grade şi presiune 40 de bari. Aburul trece prin turbină şi pune în mişcare rotaţia turbogeneratorului care produce curent. Sistemul se bazează pe producerea simultană de curent electric şi energie termică“, ne explică Eugen Corcoaţă sistemul de funcţionare, care merge doar cinci luni pe an, în perioada de iarnă, când cazanul este pus în funcţiune pentru producerea de energie termică. Eugen Corcoaţă intenţionează să realizeze un proiect pentru ca sistemul de producere a energiei electrice să funcţioneze pe toată perioada anului.

Datorii de peste 16 milioane de lei

O altă veste bună pentru conducerea UATAA este că guvernul va plăti un bonus de 180 de lei pentru fiecare Megawat produs, deoarece sistemul folosit este nepoluant şi, chiar mai mult, reduce nivelul poluării. „Ne bucură faptul că vom primi această binificaţie. Pentru acest an am primit avizul ANRCE de a produce şi furniza în sistemul naţional 3620 de Megawaţi. Producerea de energie electrică este de un mare ajutor uzinei, pentru că ne scuteşte de plata energie electrice cosumată în cadrul unităţii şi generează venituri“, ne spune Eugen Corcoaţă.
UATAA se confruntă cu probleme financiare, în ciuda faptului a a intrat pe piaţa de energie electrică. Unitatea are achitat datorii în sumă de 16,5 milioane de lei, în principal către SNLO, furnizorul de cărbune, cât şi către alte unităţi de la care a primit păcură. UATAA mai are restanţe la bugetul de stat în sumă de şase milioane de lei. De asemenea, uzina are de încasat 24 de milioane de lei, reprezentând restanţe de la populaţie şi unităţile de învăţământ pentru serviciile furnizate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite