Târgu-Jiu: Motorul fără combustibil, pe macheta unui gorjean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar din Târgu-Jiu susţine că a descoperit motorul care funcţionează fără combustibil. Ion Rătezeanu nu are bani să-şi fabrice motorul minune, însă specialiştii spun că sunt şanse minime ca un astfel de mecanism să fie inventat. 

Motorul care funcţionează fără combsutibil este deocamdată la stadiul de machetă. Ion  Retezeanu, în vârstă de 60 ani, a realizat deocamdată din zăpadă artificială mecanismul pe care l-a gândit în urmă cu peste zece ani pornind de la un vis. Pensionarul spune că a inventat motorul care funcţionează pe principiul mişcării în urmă cu mai mulţi ani, dar nu a făcut rost de banii necesari pentru a-l pune în practică: „Într-o noapte am visat o broască ţestoasă. Pe principiul ei, am făcut motorul fără combustibil. Am împăriţ motorul în patru părţi, aşa cum este carapacea broaştei. În loc de bloc motor, am pus un tip şasiu. Pe el am aşezat discuri de turaţie, în loc de pistoane. În partea de transmisie am pus came şi resorturi pentru funcţionarea motorului, mişcarea fiind transmisă mai departe prin distribuţie. Legătura mai departe se face prin două cardane, punând în mişcare distribuţia din faţă a motorului, având rolul să tureze turbina care ajunge la cutia de vitezie. Nu porneşte pe bază de curent, ci printr-o frână care se cuplează sau decuplează. Se accelerează cu ajutorul unui cablu. Motorul nu face zgomot, nu consumă petrol şi nu poluează“.
Inventatorul spune că motorul său ar putea fi folosit la autoturisme, în agricultură sau chiar şi la un elicopter.

Pensionat pe caz de boală

Ion Rătezeanu a lucrat ca macaragiu, dar s-a pensionat în urma un accident auto. „Am muncit timp de 15 ani în cariera minieră Rovinari timp de 15 ani şi în urma unui accident de muncă am fost nevoit să mă pensionez cu gradul doi de invaliditate. Am suferit o fractură prin lipsă de substanţă osoasă. Sunt purtător de aparat ortopedic toată viaţa. Folosesc aparate ortopedice ca să pot merge. În 1984 m-am pensionat pe caz de boală, iar acum am o pensie de 506 lei“, ne-a povestit Ion Rătezeanu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite