Târgu-Jiu: Mihail Groza, preotul care ascultă păcatele deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 15 ani este preotul capelan al Penitenciarului Târgu-Jiu şi încearcă să modeleze personalitatea condamnaţilor şi să-i pregătească pentru libertate. 

A simţit chemarea divină încă de mic copil, fiind nelipsit de la slujbele de duminică. Cel mai mult îi plăcea să audă clopotul. „Locuiam în apropiere de biserica Sfântul Nicolae, pe atunci preotul Argintaru oficia slujbele. Fugeam la biserică, în pijamale. Mă căuta mama disperată prin casă. Alţii poate se duceau la fotbal, dar eu când auzeam clopotul mă ridicam din pat şi direct în biserică ajungeam. Mama şi-a dat seama că am o înclinaţie către preoţie şi m-a întrebat dacă vreau să merg la seminar. De atunci, am început să mă pregătesc“, povesteşte Mihail Groza.

I-a educat pe încarceraţi

După absolvirea Şcolii Generale Nr. 6 din Târgu-Jiu, a urmat Seminarul Teologic Ortodox la Craiova. „Am fost 25 pe loc, proba eliminatorie fiind muzica. Aici au picat mulţi, rămăseseră doar 11 pe loc. Puteam să ajung preot şi cu cinci ani de seminar, dar m-am hotărât să dau la Institutul Teologic din Sibiu. Viaţa de student era frumoasă. Făceam cursurile de zi, decan era mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Antonie Plămădeală. Avea un stil oratoric deosebit de plăcut, mă impresiona prin vorbele dumnealui. Ne îndemna să facem numai lucruri bune“, îşi aminteşte Groza. După ce a absolvit facultatea, în 1990, s-a angajat ca învăţător la o şcoală aflată în apropierea oraşului Rovinari. Făcea zilnic naveta. Atunci a aflat că la Penitenciarul Târgu-Jiu există un post vacant de educator. Timp de patru ani a făcut programe educative pentru deţinuţi. „Ulterior s-a înfiinţat postul de preot în cadrul Penitenciarului. Din 1995 ocup acest post.  Am făcut practică la Mănăstirea Lainici şi am fost declarat apt pentru a ţine slujbele la parohia penitenciarului. Deţinuţii au multe probleme şi încerc să-i ajut ca să-şi schimbe mentalitatea şi comportamentul prin activităţi moral-religioase. Merg cu ei la diverse mănăstiri din Gorj. Îi îndemn la rugăciune, post şi fapte bune. La eliberarea din detenţie, statul ar trebui trebui să le ofere un loc de muncă, o locuinţă socială. Singura satisfacţie este atunci când mă întâlnesc cu foşti deţinuţi şi îmi spun că le merge bine. Sunt mulţi deţinuţi care mă invită la un suc sau la o bere şi îmi povestesc de viaţa lor“, povesteşte preotul .

Iubitor de animale

Preotul Mihail Groza iubeşte animalele. Are grijă de toţi căţeii abandonaţi. „În grădiniţa de la bloc am făcut cuşti pentru ei. Îi îngrijesc, le cumpăr hrană şi medicamente. Nu plec la serviciu până nu le dau mâncare. Zilnic cumpăr zece pâini. Am un căţel drăgălaş, pe care îl alint Ciobănică, miliţianul, pentru că latră toate maşinile care trec pe stradă.  Îmi plac toate animalele din lume şi aş face orice pentru ele. Nu pot să împuşc animale, niciodată nu am tăiat vreun animal, nici măcar o pasăre“, încheie preotul, care se pregăteşte pentru programul artistic moral-religios închinat Domnului Iisus Hristos.
Ce-i place:  Pescuitul, muzica, handbalul. La seminar, în timpul orelor de sport, juca fotbal. Iubeşte foarte mult animalele şi de aceea nu agreează persoanele care le rănesc.

Ce nu-i place:  Faptul că tinerii nu au bun simţ pentru cei în vârstă. Urăşte oamenii răi. Nu suport telenovelele şi manelele. Ascultă doar muzică uşoară de calitate. 

Ce aţi face dumneavoastră pentru animalele abandonate?
 
Le-aş oferi un adăpost mai bun şi mai multă hrană. Deţinătorii de animale ar trebui să nu le mai abandoneze, ci să le trateze ca pe nişte membri de familie.

Cum este să lucraţi cu deţinuţii?

Cred că sunt omul potrivit la locul potrivit. Nu mi-a fost frică sau teamă niciodată.  Am discutat orice cu ei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite