Târgu-Jiu: Mihail Creţan, specialist în plante şi administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 40 de ani experienţă în horticultură, a înfiinţat Complexul pentru Valorificarea Seminţelor de Legume şi a contribuit la extinderea reţelei de troleibuz.

Ce îi place:
Natura şi munca în agricultură. Adoră să îngrijească florile, legumele, pomii fructiferi şi viţa de vie. Apreciază corectitudinea, punctualitatea şi cinstea. Are o grădină cu numeroase soiuri de plante şi pomi fructiferi, fiind expert în tratarea maladiilor care le afectează.

Ce nu-i place:
Stadiul de degradare al societăţii.  „Toţi politicienii spun că la noi în ţară nu se munceşte, dar nici nu fac nimic pentru a crea locuri de muncă“, spune Mihail Creţan. Urăşte persoanele invidioase pe cei care au prosperat şi au reuşit în viaţă, prin muncă.

Care a fost cea mai mare satisfacţie pe plan profesional?


Faptul că am reuşit să înfiinţez un Complex de Seminţe în judeţul Gorj. Din păcate acesta s-a desfiinţat aşa cum şi alte unităţi au luat drumul pierii. Consider că la baza distrugerii întreprinderilor au stat interesele externe sau interne ale unora.

Ce vă nemulţumeşte cel mai tare?


Faptul că după 1990, România s-a înfundat în datorii, dar şi că pensionarii au de suferit în urma măsurilor de austeritate impuse de Guvern. Pe timpul serviciului, oamenii şi-au achitat impozitele şi contribuţiile la asigurările sociale şi au fost folosiţi de stat.


Fiind adolescent i-a plăcut munca în natură. Deşi îşi ajuta părinţii la muncile agricole, acorda o atenţie deosebită studiilor. Era ambiţios şi silitor. A urmat cursurile în cadrul Şcolii Tehnice Horticole din Bârseşti şi, în paralel,  Liceul Tudor Vladimirescu, la seral. Primul său loc de muncă a fost de tehnician la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă din Bârseşti, după care o perioadă a fost şeful Serviciului Horticol din cadrul Întreprinderii Legume Fructe din Târgu-Jiu.
La 20 de ani a înfiinţat Complexul pentru Valorificarea Seminţelor de Legume şi Material Săditor Pomicol Gorj, devenind şi directorul unităţii. „Am ajuns în acea funcţie fără să fiu membru al vreunui partid. Am preluat un hectar de teren, l-am împrejmuit cu pomi fructiferi, am înfiinţat baza materială, constând în magazii şi birourile pentru viitorii angajaţi. Asiguram seminţele de legume şi material săditor, inclusiv cartoful de sămânţă, pentru IAS-urile şi CAP-urile din judeţul Gorj“, spune horticultorul.


Studii despre plante


A urmat apoi cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova. „Colegii de la Staţiunea Pomicolă Bârseşti mi-au insuflat pasiunea pentru această meserie. Aici am practicat alături de cercetători şi ingineri specialişti. Din acest motiv am ales să studiez tehnologiile de cultură a plantelor horticole. Cursurile le-am finalizat prin 1980. Imediat după Revoluţie am preluat Societatea Comercială Horticolă din Leleşti ca director. Aici mi-am desfăşurat activitatea până în 1995“, spune specialistul în horticultură.

Plantele, prima pasiune


Timp de 13 ani a lucrat în administraţia locală. A activat mai întâi ca inspector de specialitate şi apoi consilier superior la Serviciul de Controlul Legalităţii Actelor şi Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Gorj. Fiind consilier municipal a contribuit la dezvoltarea urbanistică a municipiului Târgu-Jiu. „Între anii 1995 şi 2008 cea mai mare realizare a mea ca angajat în administraţie a fost extinderea reţelei de troleibuz şi în zona Bârseşti“, mărturiseşte Mihail Creţan.
Acum, la pensie, mă ocup tot de îngrijirea plantelor, fiind prima şi cea mai mare pasiunea a mea. Nu pot să renunţ niciodată la ea. Am o grădină cu numeroase soiuri de flori, legume şi pomi fructiferi de care mă ocup cu mult drag. Secretul unei recolte sănătoase este să nu foloseşti îngrăşăminte chimice şi ierbicide. Consum legume din propria grădină, iar de la piaţă mă aprovizionez foarte rar. Îmi doresc să fiu sănătos ca să pot munci în continuare în agricultură, ca să obţin recolte bogate pentru familie“, încheie Mihail Creţan.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite