Târgu-Jiu: Meşterii populari din Oltenia au îndurat frigul degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meşterii au băut ceai cald ca să reziste, însă clienţii nu au apărut
Meşterii au băut ceai cald ca să reziste, însă clienţii nu au apărut

Târgul Meşterilor Populari din Oltenia s-a încheiat astăzi la Târgu-Jiu. Meşterii populari din Oltenia care au participat la târgul de Crăciun au tremurat degeaba de frig din cauză vânzările au fost foarte slabe.

Meşterii populari, prezenţi la târgul de Crăciun din centrul Târgu-Jiului, s-au plâns de vânzările slabe înregistrate pe parcursul întregii săptămâni. La început aceştia se aşteptau să aibă mulţi clienţi care să le cumpere creaţiile, dar astăzi au tras linia şi au  constatat că mai mult au îngheţat de frig. „Am mai fost la Târgu-Jiu dar niciodată nu a mers mai rău ca acum. Sunt aici de luni, cu păpuşi populare tradiţionale  şi mărgele din lemn, şi pot să spun că am în buzunar doar 300 de lei. Ediţia trecută am dat tot ce am avut pe masă. Criza şi frica omului faţă de ziua de mâine sunt principalele cauze pentru care oamenii nu cumpără, cu toate că mulţi au fost receptivi la frumos“, a declarat Silvia Ciubotaru, meşter popular din Bucureşti.

S-au încălzit cu ţuică şi vin fiert


Pentru a îndura frigul, unii şi-au luat de acasă reşouri, iar alţii au băut ceai cald, vin sau ţuică fiartă. „Nu am prea avut clienţi. Frigul i-a ţinut în casă pe gorjeni, de aceea nu am făcut vânzare, am îndurat frigul degeaba. A fost un chin pentru mine. Am băut ţuică fiartă ca să rezist“, ne-a mărturisit astăzi Maria Barbu, meşter popular din Piteşti. La târgul de Crăciun au participat meşteri populari din zece judeţe ale ţării precum şi din Gorj. Printre obiectele comercializate se numără podoabe lucrate manual, sculpturi din lemn, ornamente de Crăciun, împletituri, icoane, mileuri lasetă şi cadouri pentru sărbători. Cele mai vândute produse au fost cadourile şi ornamentele de Crăciun, lucrate manual de către meşteri din Gorj şi Suceava. Acestea au costat între 15 şi 50 de lei. Vânzări slabe au fost înregistrate la mileuri lasetă şi goblenuri care ajung la peste 150 de euro. „În 2008 am vândut câteva mileuri dar la târgul de anul acesta nu am dat niciunul“, mai spune Maria Barbu.
Unii comercianţi au făcut ture pe centru ca să nu îngheţe de frig. „M-am dus până la brad şi a venit înapoi ca să nu îmi îngheţe picioarele“, a spus Iuliana Stoica. Târgul de Crăciun, organizat de Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, s-a încheiat astăzi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite