Târgu-Jiu: Fotogalerie/ Meşterii care păstrează vii tradiţiile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea meşterilor populari prezenţi la târg au învăţat meserie încă din vremea copilăriei şi speră să transmită mai departe tradiţia.

image

Ion Rătezeanu confecţionează de 20 de ani obiecte din ceramică, iar materia primă o ia din fosta vatră a satului Găleşoaia. Printre obiectele realizate de acesta se numără ceşcuţe, solniţe, oale, ulcele, butoiaşe şi clopoţei. Gorjeanca Maria Dinoiu este din Polovragi şi se ocupă de tesături şi cusături.

image

„La Polovragi încă se mai păstrează vie tradiţia. Mai demult, era un fel de întrecere între cele mai frumos împodobite case cu astfel de ţesături. Confecţionez şervete pe călcat în patru iţe, care costă până la 100 de euro, dar şi geculeţe tip gentuţă, la 40-50 de lei“, spune aceasta. Constantin Manoli este specialist în arta lemnului de peste 40 de ani. Ca tematică şi-a ales furcile de tors, iar preţul uneia ajunge şi la 400 de lei. Acesta mai confecţionează linguri de lemn, blidare, troiţe, crucifixe, căuce şi solniţe.

image

La târg mai sunt prezenţi şi meşteri care lucrează ţesături din păr de capră şi împletituri din răchită.

image


Preţuri pentru toate buzunarele


Cel mai ieftin produs care se găseşte la Târgul Meşterilor Populari este un baton de susan, care costă un leu, iar cele mai scumpe sunt ţesăturile sau furcile de tors, care ajung şi la peste 400 de lei. „Ne bucurăm că am găsit meşteri cu o mare varitate de produse, asta înseamnă că arta tradiţională este pe drumul cel bun“, spune directorul Palatului Copiilor, Pompiliu Ciolacu.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite