Târgu-Jiu: Meditatii cu chitanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Dorin Taşcău
Foto: Dorin Taşcău

Doar zece profesori şi-au declarat la Finanţe veniturile obţinute din meditaţii. Primul catre a intrat în legalitate a fost Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu.

Sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc, dar nu renunţă la corectitudine. Este vorba despre zece dascăli gorjeni, care fac meditaţii legale şi eliberează chitanţă după fiecare oră de pregătire. „Am casă de marcat şi eliberez chitanţă pentru meditaţiile la matematică. În anul 2006, am trecut această activitate pe firmă şi am intrat în legalitate. De atunci, am meditat zeci de elevi, iar orele de pregătire se desfăşoară la mine acasă. Mi se pare corect ca profesorii să nu-şi ascundă veniturile pe care le au“, declară Dorin Taşcău, directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, din Târgu-Jiu. Acesta este primul dascăl gorjean, care a intrat în legalitate. Exemplul său a fost urmat şi de alţi profesori din judeţ. Gabriel Birău, profesor de matematică şi director al Colegiului Naţional „Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti s-a îndreptat, în anul 2008, direct către Registrul Comerţului, pentru a intra în legalitate.

image

Am considerat că este corect să recurg la varianta legală şi i-am sfătuit şi pe colegii mei să facă acest lucru. Aşa stai liniştit că nu te mai reclamă nimeni. Eliberez chitanţă după fiecare meditaţie. Mi-am luat şi un registru, în care trec toţi elevii pe care îi meditez“, spune Gabriel Birău, directorul CNTA.  „În evidenţă sunt înscrişi zece profesori ca persoane fizice autorizate, care au ca obiect de activitate servicii prestate de meditator. Ei declară venitul în momentul în care îşi incep activitatea, iar la nivelul oraşului  Târgu-Jiu,  norma este de 7700 de ron şi cota de impozit este 16 la sută. Pe an, se plăteşte o sumă de 1232 de lei”, declară Luminita Penciu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj.

„Sunt împotriva meditaţiilor bazate pe şantaj“

Declaraţia îi aparţine lui Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj. „În principiu, munca este prestată şi trebuie plătită. Sunt total împotriva meditaţiilor care au la bază şantajul. Ştiu că acum câţiva ani de zile nu exista o reglementare clară în acest sens. Sunt convins că dacă lucrurile ar fi foarte clare, destui colegi ar merge să-şi achitele cheltuielile la stat. În învăţământ încă mai funcţionează corectitudinea“, precizează Vasile Mija, preşedintele FSLI. „Copilul meu face meditaţii la română, matematică şi engleză. La engleză l-am trimis eu, dar la matematică face pregătire ca să nu-l lase corigent. Plătesc 20 de lei pentru fiecare şedinţă şi tot nu ştie matematică“, declară mama unui băiat din clasa a X-a. „Sunt de acord cu pregătirile la profesori, însă doar în condiţiile în care sunt cerute de către elevi necondiţionaţi de notele din catalog.  Sunt împotriva celor care fac meditaţii pentru nota sau media de la clasă, dar consider că nu se poate pune o interdicţie elevilor care doresc să-şi clarifice neclarităţile. În condiţiile în care aceste pregătiri nu se fac pe ochi frumoşi ci contra unor sume de bani, profesorii trebuie să meargă neapărat la fisc să declare aceste venituri“, precizează Camelia Bibere, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Gorj. În judeţ, există aproape cinci mii de dascăli, înă doar zece dintre ei fac meditaţii legale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite