Târgu-Jiu: Medicii de familie primesc informaţii despre medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Gorj celebrează astăzi, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Instituţia organizează diverse întâlniri ce au drept scop  informări privind consumul de antibiotice.

În acest an, campania prilejuită de Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice se derulează sub sloganul „Utilizarea  inadecvată a antibioticelor  este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea“. Campania se adresează în mod special personalului medical din spitale şi anume: medicilor care  prescriu medicamente, comisiilor medicamentului, managerilor şi farmaciştilor şi altor categorii de personale  pentru a reduce folosirea inutilă a antibioticelor. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj organizează astăzi, întâlniri pregătitoare ale personalului din reţeaua de săntate publică cu manageri de spitale ce vor adduce în atenţie problematica rezistenţei la antibiotic. De asemenea, vor avea loc întâlniri cu  reprezentanţii organizaţiilor de medicină de familie, se vor derula activităţi de informare la nivelul cabinetelor de medicină de familie precum şi cele şcolare.  În plus, vor fi distribuite broşuri cu informaţii relevante pacienţilor din unităţile spitaliceşti. 
Utilizarea inadecvată, principala cauză a rezistenţei la antibiotice
Rezistenţa la antibiotice este, un fenomen legat de modalitatea şi magnitudinea utilizării lor, iar utilizarea inadecvată a acestora este principala cauză a rezistenţei la antibiotice. Studii europene au arătat că este foarte probabil ca un pacient spitalizat să primeasca antibiotice şi că un procent de până la 50% din toate antibioticele utilizate în spitale pot fi prescrise inadecvat. Utilizarea inadecvată a antibioticelor poate include diverse aspecte şi a fost dovedit că poate conduce la infectarea pacienţilor sau fenomene de colonizare cu bacterii rezistente la antibiotice precum Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), enterococi rezistenţi la vancomicină (VRE)  şi bacili gram negativi cu rezistenţă crescută,  în aceeaşi măsură fiind asociată cu o incidenţă crescută a infecţiilor cu Clostridium difficile.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite