Târgu-Jiu: Matematicianul pasionat de literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Gabriel Birău
Foto: Gabriel Birău

Este din 2002 directorul Colegiului Naţional Tudor Arghezi din Târgu-Cărbuneşti şi a reuşit să transforme unitatea de învăţământ într-o şcoală modernă. Gabriel Birău predă matematica şi este pasionat, în egală măsură, de literatură.

Este profesor de matematică de mai bine de 27 de ani, timp în care nu a stat departe nici de literatură, dovadă fiind zecile de poezii publicate în revista şcolii pe care o conduce. Gabriel Birău a refuzat cariera de atlet, în favoarea meseriei de dascăl şi a dat literatura pentru ştiinţa exactă, matematica. Acesta a copilărit în satul Călugăreasa: „Îmi amintesc cu plăcere de anii copilăriei, petrecuţi la Călugăreasa. Pomii, fructele, joaca nelimitată cu animalele, iernile bogate, scăldatul în râu, acestea sunt doar câteva dintre bucuriile simple la care am avut acces în acea perioadă. În clasa a III-a, m-am transferat la Şcoala Generală George Uscătescu. Impactul a fost mare, însă am reuşit să mă integrez şi am avut o traiectorie spre zona de vârf“. Cel care a contribuit în mare parte la alegerea meseriei pe care o practică a fost profesorul de matematică Mitrescu, despre care are numai cuvinte de laudă. „Îi datorez faptul că sunt profesor de matematică, fiind primul dascăl care s-a ocupat de mine“, povesteşte Gabriel Birău. În timpul anilor de liceu, acesta a cochetat şi cu sportul, reuşind să câştige „Cupa Pandurilor Gorjeni“. „La orele de sport am trecut nişte bareme la viteză şi la săritura în lungime. Am fost selecţionat în lotul de atletism şi am câştigat «Cupa Pandurilor Gorjeni», reuşită care i-a atras atenţia lui Radu Timofte. A venit la mine şi mi-a sugerat să merg în Bucureşti, să fac sport de performanţă. Am fost chiar nominalizat pentru Olimpiada de la Moscova, numai că în acea perioadă am făcut operaţia de apendicită, iar părinţii au privit cu scepticism această ofertă“, îşi aminteşte profesorul de matematică.

Scrie poezii în timpul liber

După absolvirea liceului, Gabriel Birău s-a îndreptat către Facultatea de Matematică din Bucureşti. A fost mai mult o problemă de orgoliu, deşi îi plăcea foarte mult literatura. „Iarna coborâse pe umerii cabanei roase de amintiri ,şi scotea din istorie chipul unui cerb pe care aventura desenase arabescuri şi vitralii de mătase. Ningea! Cu insolenţă şi provocator de senzual...Ochii obosiţi poposeau pe trupul tău, născocind imagini indecente la adăpostul câte unui fulg rătăcit. Îmi aşteptam rândul la o moarte plictisită, cand ai reapărut din ceaţa îndoielilor mele nesfârşite, golite de toate convenientele ce ne-au aruncat, cândva, pe ţărmuri diferite, în lumi diferite, în anotimpuri diferite. Te-a simţit şi cabana, pentru că şemineul arunca spre zei miros de răşină şi umbră de palmieri, aducând mirajul mai aproape de curcubeu iar zânele în afara cărţilor cu poveşti. Ninge! Tu eşti? E un mister dincolo de care găseşti acelaşi obsedant răspuns-zâmbetul şi trupul cele avute doar în vis!“, consemnează Gabriel Birău în eseul intitulat „Remember“. „Am scris şi o piesă de teatru, intitulată «Sublim la minus infinit». La facultate am scris poezii pentru publicaţiile Universităţii“, mai spune dascălul de matematică.

image

Marea dragoste a întâlnit-o în ultimul an de facultate. Nu pe holurile facultăţii, ci în tren. „Venisem de la Bucureşti special pentru meciul echipei favorite, Universitatea Craiova, iar când m-am dus cu trenul spre facultate, am întâlnit-o pe Rita. În mai puţin de două luni, ne-am şi căsătorit, iar după ce am dat examenul de diplomă, s-a născut Alice. După trei ani, soţia mea a născut-o pe Ramona, fiica cea mică“, încheie Gabriel Birău. Imediat după facultate, tânărul absolvent s-a îndreptat către oraşul natal, Târgu-Cărbuneşti. Din 2002, Gabriel Birău este directorul Colegiului Naţional Tudor Arghezi, reuşind să facă investiţii importante.

Ce-i place

 „Dacă ne referim la fotbal, pot să spun că sunt suporterul echipei Universitatea Craiova. Din păcate, fotbalul nu mai e acel fenomen curat şi deschis de altădată, ci este mai degrabă un amalgam de interese. În timpul liber ascult muzică, citesc şi scriu poezii.“

Ce nu-i place

Detest ipocrizia. Nu suport oamenii care nu-şi respectă cuvântul şi nu sunt punctuali. Sunt nemulţumit de faptul că încă navigăm într-o zonă incertă, social şi chiar profesională. Detest faptul că sunt promovate nonvalori în societate.“

STUDII. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1983.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite