Targu-Jiu: Marin Colţan, o viaţă pentru un dicţionar de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Colţan
Marin Colţan

Fost profesor de artă vizuală, pictor, poet, scriitor, Marin Colţan este unul dintre gorjenii care a adus un real sprijin culturii din judeţ.

Şi-a descoperit pasiunea pentru frumos încă din vremea liceului, când a ales să urmeze o carieră în domeniul artei. Are la activ numeroase picturi, cărţi, poezii, diplome, dar cele mai importante realizări ale sale sunt cele pe care le-a obţinut alături de elevii săi, în cei 54 de ani de activitate ca profesor, atât în judeţul Gorj, cât şi în judeţul Hunedoara. „Fiecare cadru didactic trebuie să fie foarte exigent cu el, permanent să fie elevul său, entuziast, mereu în întrecere cu el însuşi, ştiind că vulturii ţintesc piscuri, nu prind muşte“, spune Marin Colţan.

Fiul i s-a alăturat la elaborarea lucrării

Mereu neobosit, profesorul şi-a dedicat viaţa frumosului şi cercetării. Încă din 1970, lucrează la un dicţionar explicativ al artei, lucrare la care i s-a alăturat şi fiul său, Alexandru Colţan, profesor de filosofie la Timişoara. „Dicţionarul explicativ de artă va avea peste o mie de pagini şi, eventual, cu cel puţin două sute de ilustraţii, va fi mult mai voluminos. Lucrez la el din 1970 şi, pe parcurs, mi s-a alăturat şi fiul meu Alex, profesor de filosofie“, spune Marin Colţan.

Pasionat de pictură şi sculptură

Dicţionarul conţine câteva mii de noţiuni de artă, noţiuni de pedagogie, psihologie şi metodică de predare a obiectului educaţie vizuală, precum şi noţiuni filosofice şi religioase, cu referire la artă. Dicţionarul se adresează celor care au tangenţă cu arta, artiştilor plastici şi decoratorilor, profesorilor, elevilor şi studenţilor care studiază arta, de la grădiniţă până la academia de artă, mai pe scurt tuturor celor care doresc să se informeze în acest domeniu şi să aibă în bibliotecă o asemenea carte de referinţă.
Fostul profesor a publicat de-a lungul timpului poezii, cărţi şi monografii, dar a participat la numeroase proiecte de cultură în judeţ, care au ajutat la întregirea artei. Marin Colţan pictează din liceu, fiind atras de fel de fel de teme artistice, de la peisajul natural la portret, desen tehnic, precum şi teme abstracte.
„Una dintre lucrările în care am pus foarte mult suflet este un peisaj din Montreal, Canada, acolo unde locuieşte fiica mea“, spune Marin Colţan.
Facultăţile pe care le-a absolvit l-au instruit în domeniul graficii, al picturii, al sculpturii, al artei decorative şi al desenului, inclusiv cel tehnic. Printre cele mai importante lucrări de pictură ale sale se numără portretul lui Spiru Haret, amplasat în holul colegiului care îi poartă numele, portretul lui Constantin Săvoi, precum şi cel al lui Christian Tell.

Ce-i place

„Să nu-mi pierd niciun minut din viaţă fără să fac ceva demn, de calitate, lăudabil. Să nu fiu niciodată mulţumit de mine, să fiu în permanenţă un elev al meu, să nu fac niciun compromis de la deontologia de cadru didactic cu o moralitate fără fisură, profesia de dascăl fiind una deosebită.“

Ce nu-i place

„Nu suport mediocritatea, submediocritatea şi chiar ignoranţa, care, datorită corupţiei înfiorătoare, capătă tot mai multe diplome punctate cu note maxime. Detest inversarea scării valorice, încât decăderea morală accelerată îşi dă mâna la toate nivelele, devenind o virtute obraznică, promovată şi medaliată.“

întrebări şi răspunsuri

Ce v-a convins să elaboraţi acest dicţionar explicativ al artei?
M.C.: Încrederea în mine că pot face ceva mai bun decât ce este publicat până acum. Dragostea faţă de profesia de dascăl, pe care mi-am ales-o şi de a-i ajuta pe cei care practică aceeaşi disciplină.


Ce v-a atras către arta vizuală?
M.C.: Pasiunea pentru frumosul natural, frumosul artistic şi frumosul moral. Pictez de când eram elev la Şcoala Normală, când pictam împreună cu profesorul meu de desen, Bazil Munteanu. Am pictat şi icoane, dar şi teme abstracte şi am câştigat mai multe premii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite