Târgu-Jiu: Mariana Frătiţa, pictoriţa care face haine şic pentru italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Foto/ Mariana Frătiţa
Târgu-Jiu: Foto/ Mariana Frătiţa

Mariana Frătiţa este femeie de afaceri, designer, pictor, mamă şi soţie şi reuşeşte să dea randament în toate activităţile sale.

După absolvirea Insititului Politehnic Gheorghe Asachi din Iaşi, Specializarea Tehnologia şi Chimia Textilelor, Mariana a fost repartizată la o fabrică de confecţii din Vulcan, judeţul Hunedoara. Acolo l-a cunoscut pe soţul său şi împreună au venit la Târgu-Jiu, în urmă cuu 22 de ani, unde s-au şi stabilit. A lucrat şase ani de Cooperativa Drum Nou, iar apoi şi-a deschis propria afacere: o fabrică de confecţii.


Exportă haine în Italia, Franţa şi Anglia


„Începutul a fost foarte greu şi susţinerea a venit aproape de nicăieri, a fost pe propriile puteri. Faptul că am vrut să fiu independentă şi să am ceva al meu m-a determinat să îmi deschid această afacere. Am cochetat tot timpul cu designul, am făcut două colecţii pentru copii în preajma sărbătorilor şi le-am prezentat la Casa Armatei. S-au vândut toate hăinuţele acolo pe loc, a fost chiar un succes. Faptul că am făcut doar export, timpul nu mi-a mai rezervat spaţiu pentru creaţie şi am lucrat doar export în sistem Lohn. Export în Italia cu preponderenţă, dar şi în Franţa sau Anglia. Ultima colecţie se numeşte Ana, de la Ana lui Manole, pentru că este sută la sută românească ca şi concept şi ţesături, dar şi după legenda meşterului Manole, pentru că, pentru a se naşte ceva frumos trebuie un sacrificiu. Mi-am sacrificat timpul şi sănătatea. A ieşit ceva foarte frumos, o colecţie care a fost apreciată atât în Târgu-Jiu, unde s-a vândut cel mai mult din ea, dar şi la târgurile din ţară“, spune Mariana.


Cochetează cu pictura de când era studentă, la modul simplu şi detaşat, fără dorinţa de a continua, doar ca un hobby de după-amiază. „M-am reapucat să pictez, când fiul meu cel mic a mers la Şcoala Populară de Artă, secţia Pictură, la doamna profesoară Loreta Nicolcea, la care m-am înscris şi eu. Tot atunci, am început să învăţ să pictez şi să îmi şi placă în acelaşi timp. Găseam în mine surse nebănuite de exprimare într-o formă plastică. Cei trei ani au trecut, şi mi-am dorit să fac pasul următor, adică facultatea. Îmi place ceea ce fac, respect şcoala pe care o fac şi profesorii mei Vasile Fuiorea şi Marius Turcitu. Apreciez munca de atelier, pentru atmosfera tinerească de lucru, de creaţie. Pictez feţe umane, peste care trec gânduri, sentimente stilizate în infinte forme geometrice. Îmi plac peisajele trecute prin ochii minţii, jocurile de forme şi culori care îmi pot exprima o stare sufletească. De fapt, atunci când pictez, îmi exprim starea sufletească căreia îi găsesc o formă, o culoare, un cântec“, încheie Mariana.


Ce aşteptări aveţi de la pictură pe viitor?


Îmi doresc să fie activitatea mea pentru când nu voi mai putea face altceva. O văd ca pe un mod de realxare şi încântare. Mi-aş dori în viitor să particip la expoziţii cu lucrările mele, aş fi foarte încântată dacă cineva ar cumpăra lucrările mele. Am participat la două expoziţii colective până acum. Pictorii mei preferaţi sunt Van Gogh şi Gustav.


Cum vă împătţiţi timpul între atâtea activităţi?


Ca să pot să fac faţă solicitărilor, am sprijinul substanţial al soţului meu, care se implică la fel de mult ca şi mine în activităţile pe care desfăşurăm împreună. Am dragostea copiilor mei, care mă susţin şi îmi dau puterea să merg mai departe.


Ce-i place


În primul rând, respect ziarul Adevărul, pentru că a avut iniţiativa de a scoate atâtea colecţii la iveală şi de a le face cunoscute pentru tânăra generaţie. Îmi place tot ce ţine de frumos şi tot ce ţine de ceea ce poţi să scoţi frumos din oameni, pentru că toţi oamenii sunt materii îndesate cu spirit şi trebuiesc prelucraţi. Dacă nu lucrăm materia, nu putem să scoatem izvoare din ea.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna, vulgaritatea. Nu îmi plac rezultatele din munca facilă, consider că tot ce este bun, merituos şi valoros rezultă  din muncă. Nu disper dacă rezultatul nu apare imediat, pentru că munca făcută în cunoştinţă de cauză aduce oricum rezultate. Neseriozitatea este o trăsătură de caracter din cauză căreia o relaţie se poate dărâma.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite