Trgu-Jiu: Mariana Cornoiu, dascălul cu pasiune pentru poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 40 de ani de experienţă în învăţământ şi Diplomă de Excelenţă Ministerul Educaţiei. În timp publicat numeroase cărţi de versuri.

Ce îi place: Să citească. Adoră copiii, muzica, pictura şi florile, în special ghioceii. În grădina casei are legume, vie şi flori. De mică i-a plăcut să muncească în agricultură, consideră că este o activitate care menţine în formă şi care oferă satisfacţii. Îi place să ajute sărmanii. Recent, a donat haine şi alimente pentru sinistraţii din Moldova.


Ce nu-i place: Nu suportă oamenii care mint şi lipsa de punctualitate. Nu-i place limbajul folosit de copiii din ziua de azi. „Folosesc elemente de argou, înjurături şi expresii obscene. Sunt obraznici şi nu acordă atenţia cuvenită studiului“, spune Mariana. Nu-i place faptul că s-au înfiinţat multe facultăţi care scot absolvenţi pe bandă rulantă, fără ca aceştia să aibă cunoştinţele necesare profesiei alese.


Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră?


Fata este cea mai mare realizare a mea. Ea dă sens vieţii mele. În momentul în care dai naştere unui copil, nu mai trăieşti pentru tine, trăieşti pentru el. Numai simţi nici oboseală, nici necazuri.


Ce aţi face pentru învăţământul din România?


Dacă aş avea o putere de decizie, aş investi în învăţământ. Dezvoltând învăţământul pregătim societatea de mâine. Aş avea grijă de tinerii dotaţi ca să nu fie nevoiţi, după terminarea studiilor, să plece din ţară. Consider că examenele de admitere la licee ar fi necesare, iar în ceea ce priveşte admiterea la facultate nu ar trebui să se ţină cont de media de la bacalaureat.

A crescut într-o familie de ţărani harnici şi talentaţi. Părinţilor le plăcea muzica, poezia şi, deşi aveau doar şapte clase, erau oameni înţelepţi.  Recitau poezii din Coşbuc, Eminescu, Pilat, Goga, încât era o bucurie să-i asculte. Au trezind în sufletul copiilor dragostea pentru muzica populară, învăţându-i sute de cântece. În copilărie, Maria participa la serbările şcolare recitând şi cântând pe scenă.
De mică a visat să devină cadru didactic. A căpătat deprinderi pedagogice, pentru că a avut surori mai mici şi se ocupa de ele. Muncind la una cu părinţii a văzut că este destul de grea munca în agricultură şi şi-a dorit să-şi continue studiile. Deşi a fost atrasă de medicină, a considerat că aceasta este o facultate destul de costisitoare şi după absolvirea liceului „Tudor Vladimirescu“ a urmat Facultatea de Filologie din Bucureşti. A obţinut toate gradele didactice şi a fost, timp de 40 de ani, profesor de limba şi literatura română la mai multe şcoli din judeţ. A obţinut gradaţie de merit de când a fost instituită această formă de apreciere a activităţii dascălului, iar în 2007 a obţinut din partea Ministerului Educaţiei şi Cecetării, Diplomă de Excelenţă pentru întreaga activitate didactică. „Am pus suflet în tot ceea ce am făcut şi am considerat elevii de la clasă ca fiind copii ai mei. Erau momente când le priveam mâinile făcând abstracţie de chipuri şi mă uitam la ele ca la ale fiicei mele şi întotdeauna mă puneam în ipostaza de părinte. Munca alături de copii îţi menţine spiritul tânăr şi dacă reuşeşti ţi-i apropii, să îi faci să aibă încredere în tine, rezultatele obţinute la clasă sunt din cele mai bune. Cea mai mare răsplată pentru un dascăl este atunci când îţi întâlneşti foşti elevi şi afli despre ei că sunt realizaţi“. Câteva aspecte remarcabile din activitatea de dascăl ar fi obţinerea locului I pe judeţ cu o formaţie corală a Şcolii Generale Nr. 3, locul II pe ţară cu formaţia de teatru de păpuşi a Şcolii Generale Nr. 2, participarea unui număr mare de elevi la olimpiade şcolare dar mai ales reuşita acestora la licee de renume şi la facultăţi de profil.


Versuri despre natură şi viaţă


A coordonat activităţile unui proiect lingvistic Comenius, „Punţi între noi“ realizat între  Şcoala Generală Nr. 5 şi Colegiul Pasteur din Paris, având drept scop cunoaşterea tradiţiilor din cele două ţări. La activităţile din cadrul proiectului, care s-au desfăşurat atât în România cât şi în Franţa, au participat câte 15 elevi din cele două unităţi şcolare, însoţiţi de câte două cadre didactice. Elevii din Târgu-Jiu au avut ocazia să viziteze obiective de interes turistic din Franţa culminând cu posibilitatea de a lucra două zile la Louvre, în cadrul atelierului de reconstituire a unor obiecte de artă.
A moştenit sensibilitatea de la părinţi şi i-a plăcut foarte mult să citească, simţind apoi şi gustul de a crea. Încă din liceu a început să scrie poezie de sertar. Mai târziu, încurajată de colegi, a considerat că e timpul să şi publice mai întâi în ziare şi reviste, apoi în volum. Astfel, a apărut primul volum „Lumina din cuvânt“, urmat şi de altele: „Lacrima stelei“, „Făclii în templul tău, Eternitate“ şi „Esenţe“. Pregătite pentru tipar mai sunt şi alte volume, dar din lipsă  de sponsor, acestea trebuie să mai aştepte. Maria Cornoiu, l-a moştenit pe tatăl său căreia îi plăcea să creeze versuri. Consideră poezia ca stare de spirit, iar temele abordate sunt diverse, predominând cele existenţiale. „Nostalgia se naşte din sentimentul muririi în fiecare clipă câte puţin, din sentimentul efemerităţii omului în raport cu eternitatea, fiindcă fiecare om are un timp al lui cu care porneşte în cursă de când se naşte. Omul însă greşeşte direcţia alergând spre nimicul din care a venit“, mărturiseşte Mariana Cornoiu. .




 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite