Târgu-Jiu: Marian Tălmăcel, un poet aflat la început de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Marian Tălmăcel
Foto: Marian Tălmăcel

I s-a spus deseori că scrie poezii foarte valoroase, de aceea Marian Tălmăcel consideră că a sosit momentul ca toate creaţiile sale să cunoască lumina tiparului.

Nu despărţi niciodată firul unei prietenii pentru că, chiar dacă îl legi, nodul va rămâne. Cel puţin asta spune Marian Tălmăcel, un târgujian în vârstă de 22 de ani, care a reuşit să fie apreciat chiar şi de către cei mai cunoscuţi critici literari. Tânărul a copilărit în oraşul lui Brâncuşi şi încă de mic era pasionat de lumea cărţilor. A urmat cursurile Şcolii Generale Gheorghe Tătărescu şi încă din clasa I era atras de cărţi. „Citeam Jules Verne, Alexandre Dumas, iar prin clasa a VIII am început să citesc şi cărţi care nu aveau legătură cu beletristica. Am ajuns să citesc şi cărţi de matematică distractivă, acest lucru ajutându-mă să fiu remarcat şi la această materie. Nu se rezuma totul la carte. Având o familie mare, mă jucam foarte mult cu fraţii mei. Îmi amintesc că fratele meu s-a aruncat de pe dulap şi şi-a rupt mâna din dorinţa de a mă face să râd, întrucât plângeam foarte tare“, povesteşte Marian. Acesta a fost adus pe lume cu puţin înainte de ziua de naştere a fratelui său mai mare. „Mama i-a spus că eu sunt cadoul pentru  el. Am fost adus acasă de ziua lui şi s-a bucurat foarte mult“, mai spune tânărul poet.

Citea cărţi la ore

Viaţa lui Marian pare a fi ruptă dintr-un roman. Acesta a fost prins de nenumărate ori în timp ce citea la ora de tehnologie cărţile lui Robinson Crusoe, iar în timp ce colegii lui de liceu dădeau lucrare la franceză, Marian era pus să scrie poezii. „Am citit mai multă beletristică în generală şi mi-a stimulat foarte  mult creativitatea. Când citesc un roman, întru în lumea, le pun feţe oamenilor din cărţi. Am citit recent romanul Analistul, iar acum citesc mai mult cărţi de dezvoltare personală, în limba engleză.  Îmi plăcea şi informatica şi vreau să fac cariera în web design, acum deja am început să citesc despre asta. Vreau să călătoresc şi să nu am o slujbă stabilă. Nu cred că o să renunţ niciodată la proză şi la poezie. Câteodată îmi vin prea multe idei. Mă apuc de un roman şi am idei pentru alt roman. Dacă nu le scrii zboara. Am scris 150 de poezii şi 2 proze scurte”, spune tânărul de 22 de ani.

A lăsat stilul eminescian pentru cel modern

Până nu demult, Marian se mândrea cu poeziile clasice, în stil eminescian.

Orbiţi de Luceafăr

 M-am născut din poezia,
De pe pânza rece-a vremii
Şi născut-am poezia,
Din grăuntele durerii.

Am planat în alte sfere,
Din durere în lumine
Sfere dulci de poezie,
Au planat ieşind din mine.

Cerul a intrat prin mine,
Pe pământ prin poezie
Voi intra şi eu odată,
Printre stelele senine.

Dar voi sta lângă Luceafăr,
Şi orbiţi de-a lui lumină
Nimeni minte n-o să-mi ţină,
Ah, voi sta lângă Luceafăr.

Criticii de la Gorj l-au sfătuit însă să se îndrepte către stilul modernist.

Concurent de nimic

nu sunt spărgător deşi în fiecare zi alerg ca după un jaf
să nu fiu înhăţat de pământul care râvneşte după carnea mea fragedă
care vă plăteşte pe voi să-mi dărâmaţi
ultimele şanţuri de apărare

noi ne omorâm unul pe altul
crezând că suntem doar spectatori care aplaudă din tribune
gladiatorii
aruncarea săgeţii mânuirea sabiei
dar nimeni nu observă că facem parte din joc
nimeni nu simte cleştele
toţi mormăie
şi se zgâlţâie pe scaune
şi pariază pe ei
apoi se strecoară cu laşitate afară
când văd că au pierdut pe un concurent de nimic
banii de răscumpărare.

Dragostea era în trecut, în poeziile clasice, iar acum mă îndrept şi spre teme ca timpul şi viaţa. Când am fost prima dată la cenaclu, doi dintre critici mi-a zis cineva că scriu bine, că l-am depăşit şi pe Eminescu în unele expresii, dar nu se mai scrie aşa. Am scris rondeluri, sonete şi acrostihuri. Am publicat poezii în revista Studium  şi în revista Columna Cenaclului. Am publicat şi proză şi versuri în ziarul facultăţii Brâncuşi. Vreau să le public toate într-o carte. Aş putea să fac două secţiuni, clasic şi modern, dar am nevoie de o sponsorizare”, încheie Marian Tălmăcel.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite