Târgu-Jiu: Marian Stelea a învăţat-o pe Nadia Comăneci să joace hora moldovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Stelea
Marian Stelea

Coregraful juniorilor de la Doina Gorjului a înfiinţat ansambluri folclorice cu care a promovat imaginea României peste hotare.

La 11 ani a învăţat singur să cânte la acordeon, neavând posibilităţi material pentru a se pregăti cu un profesor. Primul cântec interpretat de el a fost „Trandafir de la Moldova“. A vrut să respecte dorinţa tatălui său, plecat la ceruri pe când el avea doar 13 ani, de a deveni lăutar. La vârsta de 16 ani s-a înscris în Ansamblul Folcloric Altiţa din Târgu-Jiu ca dansator, cu gândul de a lega prietenii cu instrumentiştii din orchestră. Timp de doi ani a fost membru al acestui ansamblu. A ajuns să îndrăgească dansurile populare, renunţând astfel la acordeon. La vârsta majoratului s-a angajat la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, în prezent fiind asistent coregraf. „Am susţinut un examen în faţa unui juriu format din coregrafi renumiţi din ţară. Am cunoscut oameni deosebiţi în acest ansamblu, în special pe regretatul director Liviu Dafinescu, cel care a adus coregrafi renumiţi din ţară, creându-ne astfel posibilitatea să învăţăm folclor autentic. Ce sunt astăzi sunt datorită domnului Liviu Dafinescu“, mărturiseşte coregraful Marian Stelea. După moartea profesorului  său, a preluat juniorii de la Doina Gorjului din dorinţa de a continua munca celui ce fusese până atunci la frâiele ansamblului profesionist şi ale pepinierei acestuia. A participat la numeroase spectacole organizate în ţară şi în străinătate. „La Festivalul Peştişorul de Aur, desfăşurat la Tulcea, am reuşit să obţin cu juniorii Doinei Gorjului două premii importante: marele premiu şi premiul  pentru măiestrie, astfel câştigându-ne dreptul de a fi invitaţi de onoare în anul următor“, spune Marian Stelea. Este mândru că a avut ocazia să o înveţe pe Nadia Comăneci jocuri moldoveneşti pentru a susţine un moment artistic în cadrul unei emisiuni de televiziune.

Marian Stelea

Coregraful a pregătit-o pe  fosta mare gimnastă a României, Nadia Comăneci, la proba de dans popular pe care a avut-o de prezentat în cadrul emisiunii „O dată-n viaţă“, de la TVR 1

Marian Stelea

Nadia Comăneci a luat lecţii de dansuri populare moldoveneşti

Instructor coregraf la Şcoala Populară de Artă

În 2005 a devenit instructor coregraf la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, unde a instruit zeci de copii. Şi cu aceştia a câştigat premii importante în ţară şi în Turcia. Împreună cu violonistul Victor Ţambu, a înfiinţat un ansamblu folcloric care colaborează cu Institutul Cultural Român pentru a promova imaginea României în străinătate, ajungând chiar şi în Vietnam. La aceste spectacole s-a ocupat de impresariat, regie, scenografie şi coregrafie. Se poate mândri cu aprecierea oamenilor de cultură din Europa. În plus, a pus umărul la înfiinţarea Ansambului Folcloric Brâuleţul al Casei de Cultură Turceni, cu care a avut şi are încă numeroase realizări. „Cu ocazia Festivalului Internaţional, organizat cu ocazia Zilei Copilului, în Turcia, copiii instruiţi de mine au ridicat în picioare spectatorii de pe un stadion imens. Am fost selectaţi din ansambluri reprezentând 15 ţări“, spune Marian Stelea. Cea mai recentă realizare a sa este premiul I la Festivalul Naţional „Dobroge, mândră grădină“, împreună cu Ansamblul Folcloric Brâuleţul.

Câţi elevi aţi instruit până acum?

Am instruit peste o mie de copii, deşi e foarte dificil să-i înţelegi şi să ajungi la sufl etul lor. Este greu să insufli dragostea pentru jocul popular generaţiei tinere.

 Ce înseamnă pentru dumneavostră dansul?

Este viaţa mea, nu mă văd făcând altceva. Munca artiştilor nu este remunerată pe măsură, însă pe scenă trebuie să strălucească, să bucure spectatorii şi să-i facă să uite de griji.

Ce-i place: Folclorul. Ascultă des melodii cântate de solişti consacraţi. Se documentează cu privire la jocurile populare româneşti şi se simte bine când îi învaţă pe cei mici dansuri populare. Dulciurile sunt preferatele sale. În timpul liber, pleacă în drumeţii pe munte.

Ce nu-i place:  Persoanele care nu dau dovadă de sinceritate. Nu suportă oamenii politici pentru că îi consider falşi. Nu vrea să vorbească despre sine, pentru că simte că se exprimă mai bine pe scenă, reuşind să-şi facă un nume datorită performanţelor sale artistice.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite