Târgu-Jiu: Mama lui Marcel Ţundrea: „Închisoarea mi-a băgat în pământ fiul nevinovat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ţundrea a stat 12 ani în puşcărie pentru un omor pe care nu l-a comis. La 18 ani de când o minoră din satul Pojogeni, judeţul Gorj, a fost violată şi ucisă, anchetatorii l-au descoperit, în urma testului ADN, pe adevăratul suspect, deşi altcineva a ispăşit condamnarea.

Avocatul lui Ţundrea, Liliana Clima, cea care a continuat procesul după decesul clientului său, în 2007, a declarat că testul ADN coincide cu cel al actualului suspect şi nu cu al lui Marcel Ţundrea. „Era de aşteptat să se ajungă la această decizie, având în vedere faptul că Ţundrea fusese declarat nevinovat în ambele infracţiuni. Păcat este că s-a ajuns la acest rezultat atât de târziu, când Ţundrea se află deja pe lumea cealaltă“, a declarat avocatul Liliana Clima. Informaţia a fost confirmată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care refuză să furnizeze mai multe date despre adevăratul criminal.

Crima s-a prescris

„Într-adevăr este un dosar la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, există o analiză ADN şi un suspect, dar la acest moment nu pot fi furnizate mai multe informaţii“, a declarat Simona Frolu , purtătorul de cuvant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Adevăratul ucigaş ar putea scăpa de închisoare pentru că fapta a fost comisă acum 19 ani, iar omorurile se prescriu, potrivit legii, după 15 ani. În aceste condiţii, vinovatul are şanse minime să răspundă pentru ceea ce a făcut.

Vestea că a fost găsit adevăratul criminal a fost şocantă pentru mama lui Marcel Ţundrea, Ioana Popescu (92 de ani). Femeia a leşinat atunci când avocatul Liliana Clima a vizitat-o pentru a-i spune că au aflat cine ar fi trebuit să facă 12 ani de închisoare în locul fiului său.

„Mi-aş fi dorit să fi trăit şi el clipa asta, să nu fi murit de foame şi de boală, căci a stat în puşcărie până s-a îmbolnăvit. Cât timp a fost închis, i-am dus pachete din pensia mea. Acum stau lângă fotografiile lui şi plâng când mă uit la ele. Eu nu mai vreau nicio despăgubire“, a declarat mama lui Ţundrea.

Gorjeanul Marcel Ţundrea a fost condamnat, în 1993, la 25 de ani de închisoare pentru violarea si uciderea unei fete de 14 ani, în comuna Pojogeni. La o zi după omor, cadavrul fetei a fost găsit de săteni, iar necropsia a stabilit că minora a fost violată şi omorâtă prin introducerea de pietre pe esofag. La scurt timp, poliţiştii au stabilit un cerc de suspecţi şi, în baza unui mandat eliberat de procurori, a fost reţinut Marcel Ţundrea, care a stat 12 ani la închisoare, deşi nu şi-a recunoscut vreodată fapta .



În 2004, procurorul Emil Moţa a decis efectuarea testului ADN, care a arătat că Ţundrea nu este vinovat. Drept urmare, în primăvara anului 2004, Parchetul Gorj a admis cererea de revizuire a dosarului şi acesta a fost pus în libertate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat nevinovat la 20 noiembrie 2009, sentinţa definitivă în cazul Ţundrea, după cinci ani de procese. Ţundrea murise în ianuarie 2007.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite