Târgu-Jiu: Mai bine gratis la Urgenţă, decât cu bani la cabinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să nu dea taxe la medicii de familie sau în policlinici, bolnavii merg la spital. Medicii de la Urgenţă ajung să trateze zilnic peste 120 de pacienţi, mulţi cu afecţiuni minore.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Tudor Vladimirescu abia mai fac faţă numărului mare de pacienţi care ajung la uşa lor. Liliana Puiu Crăciun, şefa secţiei, spune că, în ultima perioadă, se prezintă de două ori mai multe persoane care se adresează Serviciului de Urgenţă, din cauza faptului că unii dintre ei nu au asigurare de sănătate, iar medicii de familie îi taxează pentru consultaţii.

120 de lei, o tomografie

Mulţi evită să meargă la medicii de familie, dat fiind că trebuie să plătească anumite consultaţii, însă la noi acestea sunt gratuite şi ei profită de acest lucru. Au aflat că avem şi ecograf. La medicul de familie, un control abdominal, la ecograf costă 60 de lei. Vin foarte multe persoane, de orice vârstă, care ar putea fi tratate la medicii de familie. Noi nu putem să-i refuzăm, dar se aglomerează foarte mult“, a declarat Liliana Crăciun.
Într-o astfel de situaţie se afla, astăzi şi Emil Afrim, de 46 de ani din Pişteştii din Deal care a refuzat să meargă la medicul de familie. „Am nişte dureri de stomac şi am venit aici pentru că nu am asigurare. Nu mă duc la medical de familie că îmi cere bani că să-mi facă o examinare. Mai bine vin aici la spital că nu trebuie să mai scot bani din buzunar“. O altă pacientă spune că, deşi are asigurare de sănătate, nu are bani suficienţi să dea la medicul de familie pentru tomografie. „Am nişte dureri de cap şi am venit aici la spital să-mi fac un tomograf. Eu am un salariu de 450 de lei, am doi copii şi nu îmi ajung banii. Un control mă costă 120 de lei. Profit şi eu că am auzi că dacă vin aici nu plătesc“, ne-a spus Ioana Gîdea, vânzătoare. Peste 120 de pacienţi trec, zilnic, pragul Unităţii de Primiri Urgenţe în speranţa că vor fi trataţi gratuit şi rapid. Sunt trimişi la Secţia Primiri Urgenţe şi pacienţi cu patologie psihiatrică, extrem de agitaţi, însoţiţi de poliţişti pentru investigaţii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite