Târgu-Jiu: Mădălina Grosu, olimpica premiată la concursul „Made for Europe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o hartă virtuală realizată cu ajutorul colegilor săi şi al tinerilor din Italia, care cuprinde cele mai importante obiective din cele două ţări, Mădălina Grosu, o elevă de nota 10, a obţinut premiul I la concursul „Made for Europe”, desfăşurat recent la Piatra Neamţ.

A descoperit pasiunea pentru lumea cifrelor la o vârstă fragedă şi a învăţat noţiunile elementare ale matematicii înainte să meargă la şcoală. După primii doi ani de viaţă petrecuţi în zonele pitoreşti ale comunei Crasna, Mădălina Grosu s-a mutat cu familia în oraşul lui Brâncuşi, iar de perioada petrecută la cămin îşi aduce aminte cu plăcere şi acum.

„Pasiunea pentru matematică am descoperit-o de prin clasa a III-a, prin intermediul tatălui meu, care mă ajuta tot timpul să descopăr lucruri noi“, mărturiseşte Mădălina.

Târgujianca a urmat Şcoala Generală Gheorghe Tătărăscu, nu doar pentru că era foarte aproape de casă, ci şi pentru prestigiu. „De mică mergeam la olimpiadele  şcolare, în clasele primare am participat la concursul de matematică Cangurul. Analiza îmi place foarte mult. Nu am făcut pregătire niciodată, însă lucram foarte mult la şcoală cu profesorii pentru olimpiade”, mai spune eleva Colegiului Naţional Ecaterina Teodoroiu. Nu a fascinat-o însă doar această materie. În mod egal, Mădălina a avut rezultate excepţionale şi la  chimie, fizică şi informatică.

„În clasa a VIII- a am luat locul III la olimpiada de la chimie şi mă calificasem mai departe, la naţională, dar am renunţat, pentru că eram preocupată cu capacitatea. Am ales apoi Colegiul Ecaterina Teodoriu, pentru  prestigiu”, declară târgujianca.

Întotdeauna pe primul loc

Mădălina a obţinut până acum numai premiul I la şcoală, însă a reuşit să se remarce şi peste hotare. „21 de elevi  de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu, printre care mă număr şi eu, au participat la proiectul Comenius bilateral, cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, care s-a desfăşurat în perioada 2008-2010, în colaborare cu elevii de la liceul Leonardo da Vinci, din Italia. Eu am prezentat acest proiect, în special harta virtuală cu obiectivele cultural-istorice ale României şi Italiei la concursul Made for Europe, desfăşurat în perioada 15-17 aprilie, la Piatra Neamţ, reuşind să obţin premiul I. Liceul nostru s-a înfrăţit cu cel al italienilor din Noci”, mai spune liceana.

Timp de doi ani, Mădălina şi cei 20 de colegi ai săi au lucrat la acest proiect, care le-a permis să călătorească în afara graniţelor şi să viziteze mai multe obiective din Italia. Ce diferenţe a găsit între români şi italieni? „În primul rand mentalitatea, la ei vestigiile istorice sunt mult mai bine păstrate şi valorificate decat la noi, ei ştiu să-şi valorifice frumuseţea ţării. E vorba de mentalitate. Ştiau de Brâncuşi, de Nadia, Hagi, Chivu, Mutu. În 2008-2009 am urmat la şcoală un curs de italiană, deci nuam avut problem cu asta”, încheie  eleva de nota 10. Mădălina Grosu se pregăteşte acum de bacalaureat şi vrea să urmeze Facultatea de Automatică din Bucureşti. După studii, tânăra vrea să se orienteze spre domeniul IT, pentru că e de viitor.  Întotdeauna îi rămâne timp de distracţie şi face un echilibru între şcoală şi ieşirile cu prietenii.

Ce-i place
Adoră să călătorească şi să cunoască locuri noi. „Am fost în Italia, acum doi ani, fiind şi prima ocazie cu care am ieşit în afara graniţelor, în cadrul unui proiect. Vreau să ajung şi în Franţa, Marea Britanie şi Germania. Îmi place matematica şi chiar anul acesta am obţinut locul III pe judeţ, la olimpiadă. Particip din clasa a V-a la astfel de competiţii, la fizică, informatică, chimie şi matematică.”

Ce nu-i place
„Detest falsitatea, prefer să mi se spună totul în faţă, decât să aflu că în spate se vorbeşte altceva. Nu suport lipsa de educaţie şi încerc să nu intru în contact cu cei care se află în această situaţie. Lipsa de seriozitate nu mi-a plăcut niciodată.“

Care e cea mai mare reuşită de până acum?
Locul I obţinut recent la Piatra Neamţ este cea mai mare realizare a mea. Este vorba un concurs care şi-a propus să premieze cele mai importante produse finale ale proiectelor finanţate prin programe comunitare. Am reuşit să obţinem acest premiu cu o hartă virtuală care cuprinde obiectivele cultural-artistice ale României şi ale Italiei.

Care a fost contribuţia ta?
21 de elevi de la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu au fost implicaţi în acest proiect. Eu am contribuit cu un material despre aşezările şi oraşele individualizate pe hartă, dar fiecare elev a avut câte o temă. Tot eu am fost cea care a prezentat proiectul la Piatra Neamţ. Am avut emoţii, dar am reuşit să le depăşesc. Au participat 100 de proiecte, pe mai multe categorii, iar liceul nostru a obţinut locul I la Comenius Bilateral.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite