Târgu-Jiu: Mădălina Ciolocoi, profesoara expertă în holografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesor de fizică de aproape 15 ani şi se pune zilnic la curent cu toate noutăţile care apar în domeniu, asfel încât să le capteze interesul elevilor la cursuri.

Mădălina Ciolocoi a urmat cursurile Liceului Tudor Vladimirescu, profilul matematică- fizică, iar apoi Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. „Am ales să urmez cursurile acestei facultăţi datorită profesorului meu de fizică din liceu, regretatul Constantin Vasile, pe care l-am avut drept model. M-a promovat şi la olimpiade, mi-a fost de mare ajutor pentru că m-a îndrumat spre cariera de cadru didactic, iar în clasa a unsprezecea mă punea să explic lecţiile colegilor mei. Îmi făcea mare plăcere, le explicam astfel încât să le stârnească interesul“, spune Mădălina Ciolocoi. Perioada facultăţii o descrie ca fiind frumoasă şi intersantă, în sensul că Facultatea de Fizică este situată pe platforma de la Măgurele, unde se află şi cele nouă institute de cercetare, dar şi reactorul nuclear experimental. „Am terminat specializarea optică-stetroscopie-laser. Am lucrat cu laserul, era extrem de intersant, aveam lasere performante, cu ajutorul cărora mi-am făcut lucrarea de diplomă în domeniul holografiei, mai exact în domeniul imaginilor tridimensionale. Pentru lucrarea de diplomă, ca să realizez partea experimentală, a trebuit să lucrez numai noaptea, după ora 22.00 până la ora 03.00, pentru că necesita lipsa oricărei vibraţii. În jurul acelei ore, circulaţia se liniştea şi puteam să lucrez în laborator, astfel încât fotografiile de pe holograme să iasă corect“, adaugă aceasta.

Lucrarea de diplomă a cuprins un studiu în domeniul fotografiilor cu verificarea şi identificarea defectelor din aripa de avion. Nu a reuşit să profeseze în acest domeniu, pentru că fabricile de avioane din România nu mai dădeau randament şi făceau disponibilizări în masă. După absolvirea facultăţii, a venit la Târgu-Jiu, unde a lucrat ca suplinitor la Şcoala Generală Numărul 7şi la Liceul Forestier. După doi ani, a susţinut examen de titularizare, iar timp de şapte ani a fost profesor de fizică la Şcoala Numărul 1 din Motru. Tot în aceeaşi perioadă, a fost detaşată şi la Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu.  În 2005, s-a transferat la Şcoala Generală Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, unde este şi în prezent titular pe catedra de fizică. Din 15 ianuarie 2008, până în 3 aprilie 2009 a ocupat funcţia de inspector şcolar general adjunct, la Compartimentul de Inspecţie Şcolară. „Ca şi cadru didactic, la orele de fizică şi la dirigenţie, încerc să fiu mereu un exemplu pentru elevii mei, prin pregătirea ştiinţifică riguroasă, prin explicaţii pe înţelesul lor şi încerc să îi mai atrag prin noutăţi ştiinţifice. Ca diriginte, consider că toţi elevii sunt ca şi copiii mei, îi tratez exact ca pe fiica mea, încerc să fiu în acelaşi timp şi blândă şi înţelegătoare, dar şi exigentă, atunci când e cazul. Cu părinţii am legături apropiate, în sensul că ţin legătura cu dumnealor, anunţând situaţia şcolară a copiilor“, precizează Mădălina Ciolocoi.


 Cum apreciaţi sistemul românesc de învăţământ?


Sistemul românesc de învăţământ a fost unul performant înainte de 1989, pentru că mulţi oameni de vârf  în ştiinţă şi tehnică din toată lumea au plecat din rândurile elevilor şi studenţilor români. Faptul că laboratoarele şi atelierele nu sunt dotate, şcoala profesională nu îşi mai are finalitatea. Mi-aş dori ca opiniile şi propunerile cadrelor didactice să fie reţinute şi promovate şi de cei din vârful învăţământului românesc.


Ce aţi schimba la sistemul românesc de învăţământ?


În primul rând, aş decongestiona foarte mult programa şi aş pune accent pe plierea cadrelor pe competenţă. De asemenea, aş încerca să verific cât se poate de mult toate cadrele didactice, având în vedere că, după obţinerea gradul unu şi titularizării, mulţi dintre ei nu îşi mai dau interesul la ore şi nu mai sunt la curent cu noutăţile.


Ce-i place


Muzica uşoară, formaţia Proconsol este preferata mea, dar şi muzica clasică. Ascult întotdeauna cu plăcere Mozart, Beethoven şi Ceaicovski. Îmi place să citesc, în special volume scrise de Balzac şi Emil Zola. Îmi place să pictez, când am timp, în general surprind peisaje. Urmăresc foarte multe emisiuni ştiinţifice.


Ce nu-i place


Nu îmi plac manelele şi telenovelele siropoase. Nu suport infidelitatea şi nu îmi place ca oamenii să nu fie echilibraţi. Nu agreez persoanele necinstite şi care încearcă prin diferite tertipuri să îşi îndeplinească scopurile.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite