Târgu-Jiu: Luptă pentru voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mulţi ani de voluntariat, şi-a înfiinţat propriul ONG, numit ALIAT, prin care încearcă să ofer cât mai mult sprijin tinerilor din comunitate. Este şi consilier local la Primăria Tismana.

Daniel a urmat cursurile Liceului de Electrotehnică din Tismana. „Mi-a plăcut să lucrez foarte mult în acest domeniu. Mi-a fost de un real sprijin pe parcursul carierei mele“, spune acesta. După absolvirea liceului, a profesat ca depanator sisteme de calcul la un depozit din Târgu-Jiu, care importa calculatoare second-hand. Apoi, a ales să lucreze ca şi liber profesionist. „Mi-am deschis acasă un birou, unde am prestat servicii: depanări de calculatoare şi telefonie GSM“, adaugă Daniel. În 2004, a plecat în Italia. „Am vrut să îmi încerc norocul. Am ajuns în Italia şi practic nu cunoşteam pe nimeni. Mi-a fost foarte greu, dar eram tânăr şi voiam să îmi fac un viitor. Am dat un interviu, în urma căruia am fost acceptat, printre alţi mulţi italieni. Am lucrat la o firmă de sisteme de alarmă şi securitate în Sicilia Trapani şi apoi Palermo. Am stat acolo aproape doi. Cred că a fost cea mai fructuoasă experienţă din vioaţa mea, atât din punct de vedere al schimbului cultural, cât şi din pinct de vedere profesional“, spune Daniel.

Previne abandonul şcolar

După doi ani, a revenit în ţară, unde s-a căsătorit şi şi-a continuat activitatea de depanator, pe care o iniţase înainte să plece în Italia. „Am vrut să îmi întemeiez o familie, din acest motiv am revenit în ţară. Cu siguranţă că m-aş întoarce în Italia, dar deocamdată nu este momentul. În 2008, s-a născut fetiţa mea, care este cea mai mare împlinire. Tot în aceeaşi perioadă, după ce am fost voluntar în mai multe ONG-uri. M-am hotărât că este momentul să îmi înfiinţez un ONG în localitatea natală şi să mă împlic mai multe în proiecte de dezvoltare comunitară şi pentru tineret “, precizează acesta. Este preşedintele Asociaţiei Libera Iniţaitivă şi Antreprenoriat Tismana, cu care a reuşit să mobilizeze destul de mulţi tineri din comunitate spre iniţiative pentru tineret. „Actualmente, avem 14 membri, printre care şi câţiva profesori, care s-au arătat disponibili în ceea ce priveşte activităţile noastre. Toate proiectele sunt în parteneriat cu organizaţiile mari din judeţ, precum ARDR, TFF. Încercăm să mobilizăm cât mai mulţi tineri în cadrul actrivităţilor extra-şcolare, în scopul formării acestora către viitor şi, nu în ultimul rând, avem ca principal obiectiv prevenirea abandonului şcolar. Finanţări am avut de la DJT, câteva în parteneriat cu Primăria Tismana şi foarte multe în parteneriat cu organizaţiile amintite. Unul dintre proiecte se numeşte «Voluntariat pentru Voluntari», care are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare al conceptului de voluntar şi voluntariat în rândul tinerilor şi al cetăţenilor din comunitate“, încheie Daniel.


Cât de mult v-aţi implicat în protecţia mediului?


 Una dintre acţiunile principale a fost ecologizare lacului de acumulare Tisamana, în urma căruia a rezultat un număr semnificativ de reziduuri menajere. Am încercat, în cadrul acestui proiect, să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ecologizarea râului Tismana, ţinând cont de faptul că este o localitate turistică şi am realizat un copac format din pet-uri, care a fost simbolul acestui semnal de alarmă.


Ce proiecte de viitor are ONG-ul pe care îl conduceţi?


Continuarea iniţaitivei pe care am avut-o în 2009, şi anume înfiinţarea primei ediţii a spectacolului de colinde, tradiţii şi obiceiuri locale „Sara de Piţărăi“, datorită faptului că a fost un real succes, au fost implicaţi şi membrii importanţi ai comunităţii, care ne-au sprijinit financiar pentru desfăşurarea acestui spectacol.


Ce-i place


Să lucrez cu voluntarii străini, pentru că am multe de învăţat de la ei. Îi consider ca o a doua familie. Îmi place domeniul în care lucrez şi, implicit, dezvoltarea comunitară. Îmi place să călătoresc, aş vrea foarte mult să revăd Italia, unde am fost de câteva ori.


Ce nu-i place


Nu suport minciuna, alcoolul. Urăsc luptele politice, care sunt omniprezente în România. Nu îmi plac oamenii neserioşi şi nepunctuali. Nu agreez dezordinea. Nu suport oamenii care dau sau primesc mită.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite