Târgu-Jiu: Lucian Munteanu, cel mai bun trompetist din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este component al trupei de muzică Rosmarin din Târgu-Jiu şi a colaborat cu multe ansambluri profesioniste din judeţul Gorj. Acum  intenţionează să scoată un album cu melodii jazz.

Care este idealul tău în viaţă?

Tot ce-mi doresc este ca muzica bună să fie apreciată şi de publicul larg în detrimentul muzicii comerciale, la care se munceşte puţin şi se câştigă mult. Mi-ar plăcea ca şi copiii să-şi dorească să urmeze această carieră.

Ce îi sfătuieşti pe tinerii care vor să studieze trompeta?

Îi sfătuiesc să aibă multă ambiţie, talent şi răbdare pentru că nu este uşor. Rezultatele încep să apară abia după 3-4 ani de pregătire.

Pasiunea pentru trompetă o are de la vârsta de nouă ani. Lucian Munteanu  povesteşte că pasiunea s-a născut atunci când a auzit pentru prima dată sunetul instrumentului de suflat la obiceiuri tradiţionale moldoveneşti. „Părinţii mei provin din judeţul Iaşi, acolo unde am vazut multe obiceiuri de Crăciun: grupuri de mascaţi acompaniaţi şi însoţiţi de intrumentişti organizau parade. Am rămas impresionat de sunetul şi linia melodică a instrumentelor, în special de trompetă. Instrumentul mi-a captat atenţia în mod deosebit, prin sunetul melodios şi timbrul plăcut, fapt ce m-a determinat să descopăr, cu orice preţ, tainele lui. Nu mi-a fost uşor, însă rezultatele au început să apară, lucru care m-a încurajat să studiez mai mult. I-am spus tatălui că îmi doresc cu orice preţ să cânt la trompetă“, mărturiseşte Lucian. Părinţii l-au înscris la Şcoala de Muzică din Constanţa, coordonator fiindu-i profesorul Gheorghe Simula, care l-a sfătuit să nu renunţe niciodată la ceea ce-i place.

image

Lucian Munteanu a participat, alături de artişti ai Doinei Gorjului, la numeroase spectacole de muzică populară.

Premiat la Budapesta

A absolvit Liceul Militar de Muzică din Bucureşti, pregătit de prim-solistul de la Filarmonica George Enescu, profesorul Nică Ailincăi, care i-a indus un nou nivel în pregătire, punând accentul pe calitate şi interpretare în muzica clasică.  Instrumentistul mărturiseşte că asculta , pe ascuns, muzică jazz şi muzică populară, fiind interzise de către profesor. În timpul cursurilor a participat la diverse festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică instrumentală, unde a obţinut trei ani la rând premiul I. Ultimul concurs a fost organizat la Budapesta. Deşi originar din Constanţa, Lucian a venit la Târgu- Jiu după ce a cunoscut-o pe Marinela, alături de care şi-a întemeiat o familie. „În Gorj am avut cele mai mari realizări pe linie muzicală. Munca mea fost răsplătită prin  colaborările cu Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului, Ansamblul Şcolii Populare de Artă Maria Lătăreţu şi trupa de muzică folk Strunga. Ca şi component al trupei, am încercat să combin mai multe stiluri de muzică. În urma participării la concursurile naţionale de la Târgovişte şi Regi am obţinut de două ori premiul II“, a spus Lucian. A reuşit să imprime câteva melodii, iar în viitorul apropiat intenţionează să scoată un album de muzică uşoară cu influenţe de jazz. Pasionat fiind şi de muzica moldovenească doreşte să scoată un CD cu piese de acest gen muzical. În prezent, Lucian Munteanu lucrează ca funcţionar public în cadrul Direcţiei Comunitare Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj. Cea mai importantă colaborare este cu trupa Rosmarin, în care a intrat acum patru ani. „Am avut cele mai mari satisfacţii alături de membrii formaţiei, am participat la numeroase evenimente. Colegii din trupă mi-au dat o mână de ajutor la debut şi le sunt recunoscător. Să cânt la trompetă a fost visul meu, am hotărât să fac un efort ca să-mi achiziţionez un instrument profesional. A cânta e un mod de viaţă şi nu cred că aş putea vreodată să mă las“, spune entuziasmat  Lucian Munteanu.

Ce-i place: Muzica. Majoritatea timpului îl dedică muzicii şi familiei, iar restul şi-l petrece la distracţii alături de prietenii apropiaţi. Adoră orice gen de melodii, mai puţin manele şi muzica de proastă calitate. Face exerciţii pentru sănătate şi pentru o condiţie fizică bună.

Ce nu-i place:  Lucrurile prost făcute. Detestă incorectitudinea, minciuna, răutăţile gratuite ale semenilor. Urăşte persoanele care fură. Nu suportă mizeria. Este iritat atunci când observă anumite persoane care aruncă gunoiul la voia întâmplării.

Puteţi asculta melodii interpretate de componenţii formaţiei Rosmarin.
http://formatia-rosmarin.com/audio.html

Ascultă aici o piesă specială cântată de artistul Lucian Munteanu, la trompetă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite