Târgu-Jiu: Liviu Surdu, informaticianul pasionat de imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când nu se află la catedră pentru a le explica celor mici noţiuni de bază din informatică, alege drumeţiile şi fotografiază peisaje.

A copilărit în oraşul lui Brâncuşi şi, deşi când era mic visa să devină un fotbalist celebru, Liviu a călcat pe urmele mamei sale, care se află la catedră de mai bine de trei decenii.

La 10 ani am trecut printr-un moment de cumpănă, în urma unui vaccin. Atunci tatal meu mi-a promis că, dacă mă fac bine,o să mă dea la fotbal, deşi şi-ar fi dorit să învăţ matematica, pasiunea lui. Ca mai toţi copiii,eram înnebunit după fotbal şi îmi doream să merg să joc într-un cadru organizat. Aşa am ajuns la o şcoală cu profil sportiv“, mărturiseşte Liviu.

Din clasa a V-a şi până în penultimul an de liceu, Liviu a făcut parte din echipa de fotbal a Liceul cu Program Sportiv, însă ulterior viaţa sa a luat o altă traiectorie.

Am ales până la urmă pasiunea pentru cărţi, iar informatica a fost mai presus de fotbal. Nu regret nimic, cum spunea şi Octavian Paler, în faţa regretelor suntem egali cu zeii, nici ei nu pot schimba nimic“, mai spune târgujianul.

Îi învaţă pe prichindei tainele informaticii


Deşi a absolvit Facultatea de Istorie, Liviu Surdu predă informatica la trei grădiniţe din municipiu şi se află la catedră, în faţa prichindeilor, de mai bine de şapte ani.

Anul acesta lucrez cu 135 de copii de la trei grădiniţe. Îi învăţ să recunoască butoanele importante, să folosească programele pentru colorat şi desenat, cele pentru recunoaşterea literelor alfabetului sau matematică. Acestea din urmă includ numărat, adunări şi scăderi, word, paint, programe care dezvoltă spiritul observaţiei şi al creativităţii, învăţarea unor cuvinte şi termeni în limba engleză“, povesteşte tânărul profesor.

Atunci când nu se află la catedră, informaticianul adoră să călătorească. Imortalizând locuri de-a dreptul fascinante, s-a îndrăgostit de fotografie.

Priveşte fotografia ca pe un hobby

Am surprins peisaje impresionante atât în ţara noastră, cât şi peste hotare, în ţări precum Germania sau Suedia. Fiecare poză are istoria sa şi fac asta doar ca şi un hobby“, mărturiseşte târgujianul.

Liviu nu ratează niciun meci de baschet. La nivel înalt, favorita lui este Lakers, iar baschetbalistul preferat este Kobe Bryant. „Americanii nu înţeleg cum ne putem uita noi la soccer, cum putem sta 90 de minute în faţa televizorului sau pe un stadion, unde uneori nu se dă nici măcar un gol, pe când la baschet vezi în medie cel puţin 160 de puncte pe meci“, adaugă Liviu Surdu.

Ce-i place
Adoră să fotografieze locurile pe care le vizitează şi îi place să-şi petreacă timpul liber în natură. „Îmi plac pădurile, podoaba pământului. Pasiunea mea este cititul şi consider că prin intermediul cărţilor pot fi scoase la suprafaţă sufletul şi mintea unui om. Îmi place să cercetez cauzele care au determinat evenimentele istorice.“

Ce nu-i place
„Pornind de la Talleyrand, care spunea că «în fond viaţa ar fi mult mai suportabilă dacă n-ar fi petrecerile», pot să spun că nu-mi plac petrecerile. Nu-mi place şi mă deprimă lipsa de educaţie şi de cultură a oamenilor. Consider că tot răul actual se trage din lipsa de cultură a poporului.“

Întrebări şi răspunsuri
Ai jucat fotbal o perioadă de timp. De ce ai ales meseria de profesor?
Pot să spun că am moştenit câte ceva de la părinţii mei, tatăl meu fi ind informatician, iar mama profesoară de limba franceză. Fratele meu a ales drumul străinătăţii şi îl apreciez foarte mult pentru ceea ce face, însă decizia mea a fost de a profesa în acest domeniu în ţară.

De cât timp predai informatica la grădiniţă?
De şapte ani. Anul acesta lucrez cu 135 de copii de la trei grădiniţe din municipiul Târgu-Jiu, iar aceste cursuri îi ajută la utilizarea calculatorului în condiţii optime. Este vorba de noţiunile de bază, de descrierea calculatorului şi a componentelor acestuia.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite