Târgu-Jiu: Liliana Mischie îmbracă păpuşi în costume tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din clasa întâi, Liliana Mischie a învăţat tainele cusăturilor, reuşind să păstreze tradiţia în comuna natală. Este singura din satul Teleşti care practică acest meşteşug, realizând obiecte la comandă şi pentru turiştii străini.

Liliana Mischie păstrează şi acum primul obiect pe care l-a cusut. Este o faţă de pernă, pe care a cusut-o sub îndrumarea învăţătorului Gelu Popescu şi pe care o prezintă cu mândrie învăţăceilor. „Ne duceam cu animalele la păscut, mai luam şi cărţi cu noi, dar în general făceam feţe de mese, feţe de pernă. Aveam o bătrână care făcea coverturi şi îmi plăcea să stau lângă ea, să văd cum lucrează. Am mai învăţat de la mama mea şi de la bunica din partea tatălui, care a lucrat până la 84 de ani. Purta în fiecare zi costum popular, era o adevărată iubitoare a tradiţiei populare. Avea foarte multe modele pe cămăşi şi pe feţe de mese, pe care le-am învăţat de la ea“, spune Liliana.


Îi învaţă pe copii să coase


A urmat perioada brodatului şi a lucratului în cruciuliţe. „Aveam comenzi de la diverşi oameni din oraş, care voiau cu orice preţ să aibă feţe de mese brodate, draperii şi şerveţele artizanale. În perioada liceului, am stat la internat, iar toate draperiile, şerveţele de feţele de mese din toate camerele erau cusute de mine şi de colegele mele“, adaugă Liliana Mischie. Este foarte apreciată în comuna natală, unde învaţă 35 de copii tainele cusăturilor, fiind maistru în cadrul Şcolii Populare de Artă. De departe însă, cea mai interesantă activitate este realizarea veşmintelor populare pentru păpuşi. „Ideea de a îmbrăca păpuşi în haine populare mi-a venit la un târg al meşterilor populari, pentru că am văzut la un meşter din Vâlcea, care confecţiona îmbrăcăminte pentru păpuşi din lut. Acum am început să cos un costumaş cu motive din zona Maramureşului. Am expus cinci păpuşi îmbrăcate în costume populare, sunt foarte apreciate. Am o păpuşă care poartă oprege ţesute vechi de peste 150 de ani, de pe vremea străbunicii mele“, încheie Liliana Mischie.

Mai reprezintă tradiţiile un interes pentru tineri?


Mai mult o curiozitate. Cei mici sunt mai încântaţi decât cei mari, le place să lucreze şi în vacanţă. Cei mari au alte preocupări. Am învăţat-o şi pe fiica mea să coase când era la liceu. Acum e la facultate şi nu mai are timp să se ocupe de cusături.


Ce obiective de viitor aveţi?


Aş vrea să învăţ cât mai multe fetiţe să continue această tradiţie. Aş vrea să practice această meserie din plăcere, nu din obligaţie. Cred că o să reziste în timp această tradiţie, dar este nevoie şi de ajutor din partea comunităţii.


Ce-i place


Cel mai mult îmi place să am grijă de casă, am o grădină de flori în care predomină trandifirii. Chiar şi iarna am flori în grădină. Sunt foarte apropiată de familia mea, de care am mare grijă. Ador muzica populară. Îmi place să merg la munte, în aer liber, să mă plimb în natură.


Ce nu-i place


Urăsc invidia şi certurile. Nu îmi plac oamenii parşivi, iar din păcate, societatea este plină de astfel de oameni. Nu suport oamenii care nu apreciază onestia şi cinstea. Nu îmi plac grandomanii, prefer oamenii simpli, care ştiu ce înseamnă munca şi respectul.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite