Târgu-Jiu: Lidia Florescu, primul medic nefrolog din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Florescu
Lidia Florescu

A lucrat timp de 37 de ani în sistemul sanitar. Este acum şefa Centrului de Dializă din Târgu-Jiu şi are în grijă aproape 200 de pacienţi cu insuficienţă renală.

Până la vârsta de 14 ani a locuit în Timişoara, după care a urmat Liceul Teoretic din Târgovişte. „Tatăl meu era inginer silvic şi locuia în Cândeşti, o localitate aflată la câţiva kilometri de Târgovişte. Din cauza profesiei tatălui, am fost nevoiţi să ne mutăm de la Timişoara. Deşi mi-am dorit să devin profesoară de matematică, am urmat cursurile unei facultăţi de medicină. Ţin să spun că am ales medicina dintr-un motiv foarte clar pentru mine. Întotdeauna m-a impresionat suferinţa oamenilor. Am renunţat la catedră ca să scap oamenii de suferinţă. Din acest motiv am ales specializarea anestezie, fiindcă omul nu mai simte durerea“, mărturiseşte Lidia Florescu.

Îi plac provocările

Lidia Florescu a absolvit facultatea în 1973, fiind repartizată ca medic la complexul Energetic Turceni. În 1975 a urmat secundariatul pentru specializarea Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul Fundeni. Din 1978 până în 1998 a lucrat ca anestezist în cadrul Spitalului Judeţean 700 din Târgu-Jiu. Ulterior s-a specializat în  nefrologie, fiind primul medic de profil din judeţul Gorj. „Din 1997 am început să lucrez în parallel la Centrul de Dializă, care se înfiinţase în acel an la Târgu-Jiu. Evident că m-am specializat în acest domeniu. Asta a presupus susţinerea unui examen organizat de Ministerul Sănătăţii. Am reuşit să dezvolt Centrul de Dializă, astfel încât, în anul 2005, a fost selectat într-un program al Băncii Naţionale pentru privatizarea serviciilor de dializă. A fost primul serviciu medical privatizat din  udeţul nostru, fiind benefic în primul rând pentru pacienţi“, mărturiseşte medicul.
Lidia Florescu a deţinut, timp de doi ani, funcţia de director al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Doctoriţa recunoaşte că a fost o experienţă pe care a meritat să o trăiască. Pentru că îi plac provocările şi lucrurile noi, a acceptat funcţia de medic-şef în cadrul Centrului de Dializă al Clinicii Polisano, deschis de curând la Târgu-Jiu.

„Nu putem reda viaţa“

Aici, gorjenii care fac dializă beneficiază gratuit de tratamente şi servicii medicale cu aparatură performantă. La nivelul clinicii sunt şi cabinete de specialitate. Sfătuiesc oamenii să-şi facă periodic un control, să fie grijulii cu sănătatea lor. Ca medici putem trata afecţiunile, dar nu putem reda viaţa. Îmi place foarte mult lucrul cu oamenii şi dacă ar fi să mă nasc a doua oară, tot medic mi-ar plăcea să devin. Am pacienţi pe care i-am inclus în program în urmă cu 12 ani. Cea mai mare bucurie pentru mine este când îi întâlnesc pe stradă alături de nepoţi“, încheie Lidia.

Ce-i place: Călătoriile. Lidia Florescu a văzut aproape toată Europa. „Am fost cu soţul meu, care este arhitect, prin toate capitalele Europei şi am văzut numeroase monumente istorice şi de arhitectură. Cel mai mult mi-am dorit să văd Grecia“, spune medicul.


Ce nu-i place: Minciuna şi oportuniştii. Nu agreează persoanele care nu se ţin de cuvânt. Nu-i  lace modul în care evoluează sistemul sanitar. Este de părere că medicii ar fi mai eficienţi dacă statul ar crea absolute toate condiţiile în spitale. „Aici mă refer la achiziţionarea unor instrumente noi şi a unor aparaturi medicale performante“.

Aţi participat şi la alte cursuri sau congrese de profil?

La început de carieră am participat la simpozioanele şi congresele de specialitate din ţară şi străinătate. Întotdeauna mi-am dorit să aflu cât mai multe lucruri noi. Cu ocazia simpozioanelor am cunoscut mulţi medici cu care am făcut schimb de experienţă.

Ce presupune medicina?


Din punctul meu de vedere, medicina presupune foarte multă muncă şi dăruire faţă de ceilalţi. Munca medicului anestezist era nenormată, nu puteam să las omul în sala de operaţie. Mi-a fost greu, mai ales când eram de gardă. Uneori, din lipsă de timp, îmi ajutam băiatul la lecţii chiar şi în orele de gardă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite