Lemn românesc pentru pizzeriile din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de metri cubide lemn de fag, provenind din zonele Tismana, Runcu şi Padeş, au fost livraţi, până acum, către italieni. Lemnul de fag este folosit în special în pizzerii.

 „Avem în derulare, până la sfârşitul acestui an, un contract cu o firmă din Italia. Săptămânal exportăm un tir încărcat cu circa 24 de paleţi, fiecare având 1,25 metri cubi de lemn. Fiecare piesă trebuie tăiată la măsură, astfel încât să aibă 50 de centimetri lungime. Un metru cub se vinde cu aproximativ 50 de euro, fără TVA. Lemnul este folosit în special în cuptoarele din pizzerii şi pentru încălzirea locuinţelor. Producătorii de pizza preferă fagul din România, deoarece e mai ieftin şi de calitate", a declarat Constantin Trocan, şeful  Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice Gorj. Potrivit acestuia, cererea e în creştere, aşa că va urca şi preţul lemnului.

Gheorghe Dolcu, unul dintre cei mai experimentaţi bucătari din Gorj, şcolit în Italia, spune că lemnul de fag este cel mai bun pentru prepararea mâncării tradiţionale din Peninsulă: „Fagul are putere calorică mare, nu arde repede şi nu aruncă scântei, care să se amestece cu ingredientele din pizza, precum cel de brad. În plus, fumul rezultat din arderea fagului nu schimbă calitatea mâncării".

Reprezentanţii ocoalelor silvice spun că italienii fac comenzi ferme şi plătesc pe loc. Oraşul Tismana dispune de peste 10.000 de hectare de pădure de fag, către export fiind livraţi, în 2010, 380 de metri cubi. „Numai anul acesta am câştigat în jur de 70.000 de lei", a declarat Ion Tăierel, şeful Ocolului Silvic Tismana. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite