Târgu-Jiu: Legumele din sera unui târgujian, mai căutate decât ale străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timp de criză, un om de afaceri din Târgu-Jiu extinde o seră de legume, devenind o concurenţă serioasă pentru importatori. Florin Păduraru deţine cea mai mare seră funcţională din judeţul Gorj, investiţia, realizată din fonduri proprii, ridicându-se la peste un milion de lei.

Florin Păduraru a pus bazele afacerii în luna ianuarie a acestui an, producţia din seră fiind destinată numai perioadei de iarnă. Sera se întinde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, aici fiind cultivaţi castraveţi şi roşii. Omul de afaceri vrea să îşi extindă producţia, motiv pentru care va mai construi încă o seră cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi în comuna Progoria, iar pe cea actuală o va mări cu încă o mie de metri pătraţi.„Am decis să fac această investiţie cu bani proprii, fără să apelez la finanţări. Sunt firme care realizează proiecte şi cer comisioane mari, dar nu îţi garantează investiţia“, spune Florin Păduraru. În seră lucrează patru angajaţi, care zilnic îngrijesc plantele timp de câteva ore.

image

Sera funcţionează cu o cultură hidroponică la găleată, adică plantele nu cresc direct în sol şi sunt udate cu apă tratată. Este vorba de apă din lac, care conţine fitofosfaţi, în care se adaugă îngrăşăminte naturale o dată pe săptămână. Necesită foarte multă atenţie, pentru că apa trebuie preîncălzită la o temperatură între 20 şi 24 de grade, altfel cultura este compromisă. Este singura seră funcţională cu acest sistem din judeţ. În ceea ce priveşte sera din Prigoria, aceasta va fi construită pe structură uşoară, adică policarbonat “, adaugă omul de afaceri.

A învăţat cum se fac afacerile în Franţa

image

Florin Păduraru a fost handbalist timp de 20 de ani şi a jucat la echipa Minaur Baia Mare, la echipa de tineret a României şi la Real Villepinte Vert Galant Pais din Franţa, echipă aflată în liga a doua. Tot în Franţa a început să lucreze în domeniul hidraulic, fiind şef al unui atelier pe aeroportul Charles de Gaulle. Şi-a deschis o astfel de afacere şi la Târgu-Jiu, iar sera de legume este mai mult o pasiune pentru omul de afaceri. „Cred că va fi o afacere profitabilă, chiar dacă îmi voi recupera investiţia cam în zece ani. Până acum, am produs 50 de tone de legume, în trei tranşe. În Târgu-Jiu, marfa mea merge către restaurante şi către cele trei aprozare proprii. De exemplu, astăzi, un kilogram de castraveţi din producţia mea se vinde cu 3 lei“, mai spune Florin Păduraru.

Afacerea se extinde

Zilnic, aproximativ 200 de kilograme de legume din sera lui Florin Păduraru ajung pe mesele târgujienilor. Acesta vrea ca în viitorul apropiat să deţină 6.000 de metri pătraţi de sere, în care să cultive ceapă verde, castraveţi, roşii, ardei şi alte legume. Nu este de acord cu legumele tratate cu chimicale şi vrea să demonstreze că se poate face treabă şi altfel, astfel încât produsele să fie de calitate. „Sunt novice în acest domeniu, dar nu îmi este teamă, pentru că deja am învăţat destul de multe. În perioada de vară, sera va stagna, pentru că vor apărea pe piaţă legume de grădină“, spune acesta.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite