Târgu-Jiu: Lebedele albe au poposit în oraşul lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stol de 11 păsări ocrotite de lege şi-a făcut apariţia lângă lacul de acumulare al râului Jiu. Trecătorii au remarcat imediat prezenţa lebedelor pe luciul apei şi spun că este un semn bun, care arată că primăvara vine mai repede.

De câteva zile târgujienii au o nouă atracţie care le încântă privirile. 11 lebede graţioase şi-au făcut apariţia la barajul râului Jiu. Se pare că păsările s-au acomodat atât de bine încât nu-şi mai iau zborul. Păsările au oferit un adevărat spectacol prin cufundările făcute în apă ca să se hrănească cu peşti şi broaşte.



Sunt minunate. Am venit să le fac poze cu aparatul de fotografiat pentru că locuiesc în zonă. Îmi pare rău că nu le-am prins mai aproape de mal să le arunc pâine. Am înţeles că sunt aici de câteva zile şi o să-mi aduc şi fetiţa să le vadă şi ea. Cred că este un semn bun, primvara va veni mai devreme“, a spus Luminiţa Ilie, în vârstă de 25 de ani de ani, din Târgu-Jiu.

Se opresc pentru iernat

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj spun că păsările se opresc pentru iernat oriunde găsesc condiţii prielnice. „Ele au găsit condiţii specifice habitatului lor natural. Suntem într-o zonă mediteraneană şi de aceea s-au obişnuit foarte repede. Multe lebede s-au aclimatizat aici, dar este posibil să mai plece şi să revină. De câţiva ani, în zona Termocentralei de la Turceni câteva lebede au iernat acolo şi nu au mai plecat“, a declarat Elisabeta Juveloiu, directorul intermiar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

image
image

Lebedele sunt considerate monumente ale naturii, sunt ocrotite de lege, de aceea împuşcarea şi prinderea lor sunt interzise. Aceste păsări sunt considerate simbolul purităţii, frumuseţii şi eleganţei. Sunt foarte rezistente şi se adaptează uşor la orice condiţii.

Punct de atracţie turistică 

Reprezentanţii SC Hidroelectrica SA cred că municipiul ar putea deveni un punct de atracţie pentru turişti. „Probabil apele la noi sunt mai calde decât în alte zone. Şi la Rovinari în apropierea lacurilor de acumulare ale râului şi-au făcut apariţia“, a precizat Ion Tiriplică, directorul tehnic din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite