Târgu-Jiu: Le-a cântat de bun venit şefilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul carierei sale în armată, a întâmpinat pe Otopeni numeroşi oaspeţi de rang înalt. Acum conduce Armonia, singura fanfară profesionistă din judeţul Gorj.

În clasa întâi, s-a înscris la Şcoala de Muzică şi tot atunci a început să studieze vioara. Patru ani mai târziu, a decis să desluşească tainele unui instrument de suflat care l-a atras mereu, clarinetul.  „Vioara nu mi-a plăcut, cred că este unul dintre cele mai grele instrumente, nu mă definea. Am aşteptat până în clasa a cincea pentru a învăţa să cânt la un instrument de suflat“, spune Gelu. A urmat apoi Şcoala Militară, după ce a fost convins de avantajele sistemului, prezentate de reprezentanţi ai armatei.

A făcut practică în Herculane

„Pentru un copil, aşa cum eram eu pe vremea aceea, a fost foarte greu. Consider că Şcoala Militară mi-a întărit caracterul şi m-a călit pentru viaţă. În fiecare după-amiază, după orele obişnuite, mergeam la cursurile pentru instrumentişti. Am muncit, dar m-am şi bucurat de roadele efortului meu“, adaugă Gelu Enăştescu.

În ultimul an de şcoală militară, a făcut practică la Regimentul de Gardă din Bucureşti. „A fost o perioadă de trei luni în care am primit mai mulţi preşedinţi de stat pe Aeroportul Otopeni. Tot în acel interval, cântam la diverse dineuri. Apoi am fost transferat în practică la Herculane, unde ţineam spectacole în parc. Venea foartă multă lume, eram în al nouălea cer din toate punctele de vedere, pentru că făceam ceea ce îmi place şi oamenii ne apreciau“, îşi aminteşte cu entuziasm bărbatul.

Are diplomă de dirijor

Odată încheiată practica, s-a întors la Târgu-Jiu, unde a lucrat timp de 25 de ani la unitatea militară. „A fost o perioadă plină de activităţi. Am întâmpinat preşedinţi, am participat la festivalurile Cântarea României, alături de corul unităţii. Din păcate, şefii noştri nu prea înţelegeau sentimentul muzicii şi cum pot fi îmbinate cele două activităţi, cea de adjutant principal şi cea de clarinetist. În perioada în care am lucrat în armată, am dat şi examen pentru a deveni dirijor, după ce am absolvit cursurile de specialitate“, povesteşte Gelu Enăştescu.

A venit în cele din urmă şi vremea pensionării şi a simţit că are nevoie să facă un lucru deosebit, care să-l păstreze activ, motivat. Alături de câţiva foşti colegi de armată, a luat iniţiativa de a înfiinţa Fanfara Armonia. Se întâmpla în anul 2002, iar de atunci conduce acest grup muzical.

„Am cerut sprijinul autorităţilor locale, care ne-au ajutat foarte mult să punem bazele singurei fanfare profesioniste din judeţul Gorj“, încheie Gelu Enăştescu.

La ce activităţi participaţi cu Fanfara Armonia?

Vara cântăm melodii de promenadă în parc. Avem publicul nostru fidel, format din oameni care iubesc astfel de muzică. Uneori, ne dau sugestii despre ce melodii să mai includem în repertoriu.

Este costisitoare întreţinerea instrumentelor?

Fiecare membru al fanfarei şi-a procurat instrumentul cu banii proprii. Costă şi reparaţiile, accesoriile sunt scumpe şi le plătim tot din buzunarul nostru. Costumaţia trebuie întreţinută, avem noroc că am reuşit să o procurăm gratuit, pentru că şi aceasta este scumpă.

Ce-i place

„Apreciez muzica bună. Sunt pasionat de sport, în special de fotbal. Îmi place să stau de vorbă cu oamenii, să-mi fac noi cunoştinţe. Ador să călătoresc, am fost şi în străinătate, dar cea mai frumoasă tot România mi se pare“.

Ce nu-i place

„Nu agreez politicienii, pentru că ne mint şi ne şi jignesc. Nu îmi place iarna. Detest mâncarea de gutui sau de prune. N-aş suporta să călătoresc cu avionul, nu mă văd făcând asta niciodată“.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite