Lăutarul lui Nicu Ceauşescu cântă din orice poziţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi dovedesc măiestria prin improvizaţiile şi inovaţiile pe care le fac cu vioara. Nicolae Pobirci, tatăl şi fiul, sau Nicu de la Bâlta, aşa cum sunt cunoscuţi de toată lumea, sunt lăutari din generaţie în generaţie.

Cei doi sunt capabili de reprezentaţii de senzaţie pentru că pot să facă orice îşi doresc cu instrumentul cu patru corzi: cântă cu vioara după cap, sau pe la spate, cu arcuşul între picioare fără să-l manevreze cu mâna şi, mai mult decât atât, folosesc în loc de arcuş tot felul de obiecte. Prima dată a cântat în acest fel bătrânul lăutar Nicolae Pobirci, ajuns acum la vârsta de 72 de ani.

image

Modul inedit de a cânta la vioară a fost preluat de fiul său, care a continuat să inoveze şi a descoperit noi procedee de a cânta. Cântă Ciocârlia cu vioara după cap sau cu arcuşul ţinut între picioare. Ultima improvizaţie a reuşit să o facă chiar în urmă cu o săptămână, când a folosit coada unei sape pentru a cânta la vioara în locul arcuşului. Publicul gustă din plin astfel de reprezentaţii, iar Nicu de la Bâltă cântă cu şi mai mare patos. Nu oricine poate să facă astfel de inovaţii, ci doar muzicanţii care sunt înzestraţi cu o dibăcie şi un talent deosebit. „La orice eveniment sunt prezent, publicul îmi cere să cânt în acest mod“, ne spune lăutaru.

I-a impresionat pe danezi

Dibăcia lui Nicu de la Bâlta de a cânta la vioară în poziţii aproape imposibile este foarte apreciată de public. A început să interpreteze în acest mod în urmă cu 20 de ani când făcea parte din Ansamblul folcloric Altiţa şi susţinea spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate. Maniera inedită de a cânta la vioară i-a impresionat cel mai mult pe străini, care au rămas pur şi simplu uluiţi de cum felul în care lăutarul gorjean poate să manevreze instrumentul.

image

Când eram la Altiţa, am susţinut un spectacol în Danemarca. Am cântat Ciocârlia cu vioara după cap şi toţi spectatorii au rămas mască. Dacă nu stăpâneşti vioara şi nu ştii să o mângâi, nu ai cum să faci aceste improvizaţii. Cu arcuşul între picioare este cel mai dificil, pentru că ar putea să cadă şi pot să mă fac de râs. Din anii 90 am început să practice aceste improvizaţii. Pe unde mă duc, mai ales la nunţi, toată lumea îmi cere să cânt Ciocârlia cu vioara după cap“, ne spune Nicu de la Bâlta.
Acum, Nicolae Pobirci coordonează Ansamblul Folcloric Maria Apostol din Runcu, care numără 30 de membrii, de la copii şi până la adulţi. Ansamblul a susţinut multe spectacole şi se bucură de success.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite