Târgu-Jiu: Laura Dragu Popescu îi trimite pe gorjeni în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto/ Laura Dragu Popescu
Foto/ Laura Dragu Popescu

Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi prosperi agenţi de turism din Gorj. De când şi-a deschis propria agenţie, mii de turişti au apelat la serviciile ei pentru concedii şi excursii.

Înainte de a susţine admiterea la liceu, Laura a vrut să devină profesoară de limba română. „Am văzut la mine în sat profesoare foarte competentente, care făceau naveta cu trenul şi mergeau foarte mult pe jos, stăteau în gazdă şi nu aveau condiţii. După o selecţie serioasă, să ai parte de un astfel de tratament, am considerat că nu merită sacrificiul“, spune Lura. S-a  reorientat şi a ales Liceul Economic din Târgu-Jiu, profilul alimentanţie publică. După prima treaptă, a optat să se angajeze, pentru a se putea întreţine singură, iar cea de-a doua treaptă a urmat-o la seral la secţia contabilitate. A lucrat la OJT Gorj, ca ajutor de bucătar, timp de 6 luni, apoi, ospătar  în restaurant. După aceea, cu doi ani de zile îniante de terimanarea facultăţii, s-a transferat la Agenţia de Turism OJT Gorj. Din 1994, a fost numită şef de agenţie. „Am întâlnit persoane care au apreciat abnegaţia , munca şi pasiunea mea pentru organizarea călătoriilor şi pentru coordonarea agenţiei de turism: un adevărat magazin de vacanţă. Noua funcţie a fost o provocare şi o mare responsabilitate“, adaugă Laura. Agenţia de turism OJT Gorj era unul dintre cei mai respectabili turoperatori din România. Competiţie exista mai mult între judeţe, decât în interiorul judeţului. În interiorul judeţului, existau agenţii de turism cu capital exclusiv privat, care valorificau doar elemente ale pachetului turistic, în special operau pe segmentul transport turistic. Nu exista o concurenţă reală a ofertanţilor de pachete turistice complete. „Noi, Agenţia OJT Gorj, ne regăseam pe piaţa din domeniu, raportându-ne la ce se întîmpla în turismul din celelalte judeţe ale ţării şi în principal la Bucureşti“, mai spune agentul de turism.


Şi-a făcut propria agenţie de turism

După revoluţie, interesul pentru călătoriile de plăcere scăzuse considerabil şi fluctuaţiile cursului de schimb valutar de la un an la altul descurajau, în general, călătoria şi posibilitatea de planificare a acesteia. „Din 1998, am decis să îmi deschid propria firmă de turism. A fost foarte greu, pentru că a trebuit să identificăm în piaţă noi potenţiali cumpărători pentru servicii care nu existau valorificate pînă atunci în zonă“, spune Laura. Şi-a acreditat agenţia pentru a fi membră IATA, adică să poată vinde din stoc bilete de avion pe orice destinaţie şi la orice companie aeriană, s-a înscris la OSIM, a realizat un sistem de rezervări on-line, s-a certificat ISO şi a dezvoltat parterneriate cu foarte multe sisteme de rezervări on-line din Europa, pentru locaţii din toată lumea. Din 2004, numărul turiştilor a început să crească. „Nimic nu ne bucură mai mult ca mulţumirile pe care le primim de la aceştia la sosirea din vacanţă. Sincer, absolut nimic nu se compară cu un telefon de mulţumire“, precizează Laura Dragu Popescu.

Care a fost cea mai grea perioadă din cariera ta?

Cînd am deschis agenţia, pentru că în primii doi ani şi jumătate am muncit de dimineaţă pînă seara, de la 06.00 pînă la 22.00. Am lucrat sute şi sute de programe care nu şi-au găsit cumpărătorii. Cei care nu se implică sută la sută nu o să aibă finalitate în proiecte. Pentru multe lume, doi ani şi jumătate ar fi fost mult prea mult şi nu ar fi rezistat, nu ar fi avut răbdare, s-ar fi plictisit şi s-ar fi apucat de altceva.

Care a fost ţara care ţi-a plăcut cel mai mult?


Fără să stau pe gînduri, România. Pentru că avem atât de multe de văzut în ţara noastră, pentru că are atât de multe de oferit din punct de vedere turistic, încât nu ţi-ar ajunge o viaţă întreagă să o descoperi, să o redescoperi şi să o iubeşti aşa cum merită.

Ce-i place

„Îmi place să le creez oamenilor o stare de bine, să evolueze alături de mine şi să evoluăm împreună, să le aduc satisfacţii şi să le culeg zîmbetzele de mulţumire. Pe scurt, să fac oamenii fericiţi. Îmi plac treburile bine făcute, aprofundate şi să evit, pe cît se poate, riscul, pe toate planurile.“

Ce nu-i place

„Evit să întîlnesc oamenii care nu îşi onorează promisiunile. Nu îmi place să mă inducă cineva în eroare, să ma mintă. Nu suport să fiu în situţia de a justifica greşelile altora. Nu îmi plac egoismul şi oamenii care emană siguranţă şi care una spun şi alta fac.“



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite