Târgu-Jiu: Larisa Udrescu a urcat pe podium la festivaluri balcanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică dansul popular şi este una dintre cele mai talentate dansatoare de la Ansamblul Codruleţul al Palatului Copiilor din Târgu-Jiu.

Ce-i place: 
Dansul m-a atras mereu şi, dacă am avut ureche muzicală, a venit totul de la sine. N-am avut voce pentru a cânta muzică populară deoarece aş fi făcut şi asta. E nevoie de ureche muzicală pentru a face dansuri şi, mai ales, trebuie să îţi placă foarte mult ceea ce faci”.

Ce nu-i place:
Dacă vii la dansuri că te obligă părinţii, nu câştigi nimic şi pierzi timpul degeaba. Nu-mi place că sunt copii mai mici care vin doar pentru că îi aduc părinţii aici. Ei stau practic la repetiţii şi doar se plimbă, pentru că nu intră în spectacole. E foarte rău dacă nu vii cu plăcere la dans, pentru că poţi strica formaţia”.


Ce spun colegii tăi când te văd la televizor dansând ori când câştigi premii internaţionale?


Larisa Udresu: Colegilor mei de şcoală le place ceea ce fac, unii mă admiră şi chiar mă felicită pentru progresele făcute. Este foarte frumos ce facem noi, dar este şi greu, pe de altă parte, pentru că cere mult timp. Însă, dacă ai plăcere pentru ceea ce faci, nu mai simţi că e greu. Iar eu fac de plăcere ceea ce fac.


Crezi că vei reuşi să-ţi îndeplineşti visul de a dansa la Doina Gorjului?


L.U.: Da, îmi doresc foarte mult să ajung acolo şi cred că voi reuşi. Mă voi pregăti continuu cât voi fi la liceu, dar şi după. Vreau să merg la o facultate de contabilitate, dar nu am de gând să abandonez dansul. Le pot face pe ambele.


Copii vin mai greu cu pasiune către dansurile populare şi talentele sunt dificil de descoperit, având în vedere faptul că tradiţiile populare nu mai atrag foarte mult tânăra generaţie. Totuşi, la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu sunt şi excepţii de copii foarte talentaţi şi ambiţioşi, aşa cum e cazul Larisei, deja premiată la numeroase concursuri din ţară şi străinătate. Pregătirea pentru dans este solicitantă, două şedinţe pe săptămână de câte o oră jumătate, de regulă după-amiază.

Face parte din Ansamblul „Codruleţul”

Pasiunea pentru dansuri a apărut pentru Larisa acum trei ani, când a decis singură să vină la Palatul Copiilor pentru a studia dansul popular. „Mi-a plăcut foarte mult de mică dansul popular. Vedeam la televizor, la emisiuni folclorice, dansatorii şi am fost impresionată de dansul popular. Am urmărit mereu festivalurile de gen la televizor şi am şi cunoştinţe care au studiat dansul , iar părinţii ascultă mereu muzică populară şi aşa mi-am format o pasiune pentru acest dans”, a povestit tânăra dansatoare care este deja componentă a Ansamblului „Codruleţul”.

A câştigat premii în Turcia şi Bulgaria

Ştiind că îşi dorea foarte mult să înveţe dansul popular, Larisa a fost sfătuită să meargă la Palatul Copiilor acum trei ani, instructoarea sa Codruţa Florescu descoperind că este talentată şi cooptând-o în formaţia sa: „Părinţii m-au sprijinit foarte mult în acest demers şi chiar s-au bucurat că am ales dansul popular. Şi doamna instructoare Codruţa m-a încurajat. Chiar se luptă pentru cei talentaţi, să ne aducă aici, să ne organizeze spectacole şi să ne trimită la concursuri”.
   
A câştigat premii în Turcia şi Bulgaria

Primul său concurs de dansuri la care a luat parte a fost Festivalul Liviu Dafinescu de la Târgu Jiu, un concurs de dansuri pentru copii, unde a obţinut premiul I cu Ansamblul „Codruleţul”, care numără 20 de dansatori.  Larisa apare frecvent şi la televiziune, ansamblul ei fiind mereu invitat la emisiunea folclorică de la postul local ACCES Tv realizată de Codruţa Florescu. „Prima dată am apărut la emisiunea doamnei Codruţa «La fântâna Dorului!», dar am fost şi la TVR, unde a fost o emisiune de dansuri populare destinată copiilor. Mergem de multe ori la astfel de filmări pentru emisiuni de folclor”, povesteşte Larisa care este deja o mică vedetă printre colegi. A mers apoi la alte concursuri interne cum e „Pe fir de baladă” după care a câştigat, tot cu ansamblul „Codruleţul”, marele premiu al unui festival de dansuri populare pentru copii din Turcia şi, la finalul anului trecut, un altul în Bulgaria. „Cel mai important premiu e cel de la concursul din Turcia unde am primit şi cupa şi unde au participat opt ţări, iar noi am luat premiul I”, a mărturisit Larisa. Premiile câştigate la concursurile interne sau internaţionale fiind acum mândria Palatului Copiilor şi putând fi admirate chiar în sala unde se pregătesc fetele de la „Codruleţul”.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite