Târgu-Jiu: Laptele pentru sugari, gratuit doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a promis alimentaţie gratuită, dar a uitat să aloce şi bani. Gorjencele care beneficiau, teoretic, de programul guvernamental sunt nevoite în această lună să cumpere laptele praf din magazine, plătind 30 de lei pentru o cutie.

În judeţul Gorj, 1.100 de bebeluşi de până la un an ar trebui să primească gratuit, în fiecare lună, câte opt cutii cu lapte praf. Programul derulat de Ministerul Sănătăţii este însă la pământ: stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj  s-a terminat încă din februarie şi nu au fost alocate fonduri pentru noi achiziţii. Reprezentanţii instituţiei spun că, şi în cazul în care ar fi repartizaţi urgent banii, aprovizionarea ar dura, pentru că trebuie organizată o nouă licitaţie.

Nicio veste despre bani

Luna trecută, s-a distribuit lapte doar pentru 500 de micuţi, pentru că atâtea cutii mai erau pe stoc. Ministerul Sănătăţii n-a mai alocat deocamdată alţi bani pentru continuarea programului. Nici nu avem promisiuni că aceşti bani vor fi repartizaţi curând. Aşteptăm să vedem ce măsuri va lua ministerul. Întârzieri au mai fost înregistrate şi anul trecut, în luna august. Atunci când fondurile vor ajunge în Gorj, va trebui organizată o licitaţie privind achiziţionarea cutiilor cu lapte praf“, a spus Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj. Cele 600 de mămici care trebuia să beneficieze de program n-au altă soluţie decât să cumpere laptele praf din magazine. „Eu n-am avut deloc lapte la sân şi mă încadram în programul  Ministerului. Era binevenit laptele gratuit, pentru că acum sunt nevoită să-l iau din supermarket, cu 30 de lei cutia. Nici nu mă gândesc să merg la farmacie, pentru că acolo este şi mai scump“, a spus Diana Ilie, de 27 de ani, din Târgu-Jiu. Potrivit legii, lapte praf primesc gratis micuţii din centrele de plasament, cei ale căror mame au boli cronice sau nu pot alăpta, bebeluşii înfiaţi, precum şi cei care nu iau în greutate în urma alimentaţiei naturale. În depozitul Direcţiei de Protecţie Socială Târgu-Jiu nu mai sunt, în prezent, decât 80 de cutii cu lapte.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite