La Urgenţă după ce au degerat în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Mănescu şi fiicele sale, internate în spital după ce s-au îmbolnăvit din cauza frigului
Mariana Mănescu şi fiicele sale, internate în spital după ce s-au îmbolnăvit din cauza frigului

Două fetiţe din Târgu-Jiu, care locuiesc într-o garsonieră fără nicio sursă de încălzire, s-au îmbolnăvit din cauza frigului. Fiica mai mare a soţilor Mănescu, Ana-Maria, suferă de reumatism articular acut şi nu îşi mai poate mişca picioarele.

Soţii Mănescu locuiesc, împreună cu fiicele lor, într-un bloc ANL de pe strada Plopilor. Centrala care deservea imobilul a fost desfiinţată în această vară, iar ei n-au dispus de banii necesari pentru a-şi instala un sistem de încălzire propriu. Cele două fetiţe s-au îmbolnăvit din cauza frigului din garsonieră. Ana-Maria, de şapte ani, a fost dusă miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu direct de la şcoală, pentru că nu-şi mai putea mişca picioarele. Alături de ea a fost internată şi sora sa mai mică, Cristina Denisa, de 3 ani, care a făcut febră şi acuză dureri de stomac.

N-au bani de medicamente


Până acum am dormit în bucătărie, cu aragazul la maxim, să nu murim de frig. Eu n-am loc de muncă, doar soţul lucrează. Câştigă 600 de lei pe lună, plus bonuri de masă. Nu ne putem permite o centrală! De multe ori, cerem de mâncare vecinilor, iar baie facem în frig. Am mers în audienţe la primar, i-am cerut să mă ajute, dar degeaba“, a spus Mariana Mănescu. Femeia se plânge că nu are bani nici măcar ca să asigure tratamentul prescris fiicei celei mari. „Am datorii la întreţinere şi la chirie. Mi-e teamă că, într- o zi, mă vor da afară din locuinţă, iar cei de la Protecţia Copilului îmi vor lua fetele, totul din cauza sărăciei. I-am scris chiar şi  preşedintelui, să-i cer ajutorul. Consilierii lui, probabil, mi-au transmis că va trebui să mă descurc singură“, a precizat Mariana Mănescu. Medicii spun că Ana-Maria îşi va reveni, dar trebuie să mai rămână internată timp de o săptămână. „E vorba de o afecţiune cauzată de un streptococ. Cauzele pot fi umezeala şi frigul. Am fost uimită când a fost adusă la noi la secţie. Mai grav este că boala poate să reapară dacă fetiţa locuieşte în continuare în aceleaşi condiţii“, a declarat Viorica Sandu, şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul SJU Târgu- Jiu.

Nicio soluţie de la primărie


Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, centralele termice de cartier au fost desfiinţate pentru că rămăseseră prea puţine locuinţe branşate la sistemul centralizat de încălzire. „Asociaţia opera căldura din cauza restanţierilor, aşa că mulţi au hotărât să-şi cumpere microcentrale. Mai sunt familii în aceeaşi situaţie ca a soţilor Mănescu, însă primăria nu are soluţii pentru ele“, a precizat Dumitru Curcă,
şeful Secţiei Fond Locativ de la Primăria Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite