Târgu-Jiu: L-am găsit pe elevul care a intrat cu nota 3 la liceu: Are 17 ani, opt surori şi vrea să devină şofer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul admis la liceu cu media cea mai mică din Gorj va urma cursurile Grupului Şcolar de Transporturi Auto „Traian Vuia“ din Târgu-Jiu. Romeo Berca locuieşte în satul Cartiu, din comuna Turcineşti, provine dintr-o familie cu 9 copii şi visează să devină şofer.

Un fost elev al Şcolii Generale Turcineşti a intrat la liceu cu media 3,67. În urma repartizării computerizate, Romeo Berca a fost admis la Grupul Şcolar de Transporturi Auto „Traian Vuia“din Târgu-Jiu, la specializarea „Mecanică“. Media generală obţinută de Romeo în urma celor patru ani de studiu din clasele V-VIII a fost 5,64, cea a tezelor unice fiind 2,42.

image

Reporterii AdS Târgu-Jiu au fost cei care i-au dat vestea că a intrat la liceu. Băiatul nu era acasă, ci prin vecini, la muncă, lucru pe care îl face zilnic pentru a-şi ajuta părinţii aflaţi într-o situaţie financiară precară. Casa în care locuieşte se află undeva la marginea satului Cartiu, iar pentru a ajunge la el este nevoie să treci prin apa, uneori de câţiva centimetri, alteori, când vin ploile, chiar şi de aproape doi metri. Scos din aceste condiţii greu de suportat, Romeo ar putea fi arătat cu degetul de alţi adolescenţi de la oraş, care au intrat la liceu cu medii mai mari decât el, însă băiatului nu îi este ruşine cu notele obţinute, pentru că, spune el, în timpul anului şcolar s-a împărţit între munca prin vecini şi carte. „Mă aşteptam şi nu prea să intru la liceu. Am completat la fişa de opţiuni doar liceul auto. Nu m-a învăţat nimeni şi sunt bucuros că am intrat la liceu, chiar dacă o să fac naveta şi chiar dacă trebuie să trec zilnic prin apă. Vreau să mă fac şofer“, spune liceanul.

image

Romeo împreună cu tatăl său, Ilie Berca

Acesta munceşte, în timpul liber, în construcţii şi amenajări interioare. „Lucrez cu încă un băiat. Pun faianţă, gresie şi tot felul de alte lucrări. Îmi place. Vreau să plec în străinătate la surorile mele, dar mai întâi trebuie să termin şcoala“, spune adolescentul. Romeo provine dintr-o familie numeroasă. Soţii Berca au nouă copii, cu vârste cuprinse între doi ani şi 26 de ani, Romeo fiind singurul băiat.Trei dintre cele opt fete, care sunt şi cele mai mari, sunt plecate în Italia, iar împreună cu părinţii mai stau şase copii. Romeo este cel mai mare dintre ei. Are 17 ani şi a reuşit abia acum să intre la liceu. „A mers la şcoală cu un an întârziere pentru că a fost bolnav de plămâni. A rămas un an repetent, pentru că venea apa mare şi nu putea să ajungă la şcoală. A lipsit mult şi nu a trecut clasa“, povesteşte Viorica Berca, mama prospătului licean. Părinţii se bucură că fiul lor îşi va continua studiile, cu toate că a trecut prin şcoala generală cu chiu şi vai şi nici nu au bani ca să-i asigure cele necesare. Se bazează mai mult pe cele trei fete care se află în Italia. „Noi nu avem bani, că ne-au tăiat acum şi ajutorul social, dar trimit fetele din Italia şi va avea bani să meargă la şcoală. Mai munceşte şi el şi mai face rost de bani. Va face naveta. E băiat bun, cuminte şi muncitor“, ne spune Ilie Berca, tatăl băiatului.

Ultimul elev admis la liceu

Romeo Berca este norocosul care a reuşit să intre la liceu, chiar şi cu media 3,67. „El a fost ultimul elev admis la liceul nostru şi e prima dată când un elev intră cu o astfel de medie, întrucât de obicei se duceau la profesională. Acesta este sistemul şi trebuie să respectăm repartizările computerizate“, a spus Alina Dănăricu, directorul Grupului Şcolar de Transporturi Auto „Traian Vuia“din Târgu-Jiu. Alţi 18 elevi din Gorj au intrat la liceu cu medii cuprinse între 4,04 şi 05,00, fiind admişi la Grupuri Şcolare din Ţicleni, Bumbeşti-Jiu, Bârseşti, Târgu-Jiu şi Tismana. Printre  aceştia s-a numărat şi sora lui Romeo Berca. Ana Maria a fost admisă la Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru Târgu-Jiu, cu media 4.28, la secţia „Electric“.

image

Eu am luat note mai bune la teza naţională decât fratele meu. Am luat nota 3 la matematică şi 4 la română. La istorie am luat cea mai mare notă, 5“, mărturiseşte tânăra de 15 ani. Din cei aproximativ 4.000 de elevi, niciun absolvent de clasa a VIII-a din judeţul Gorj nu a obţinut media 10 după finalizarea cursurilor şi sustinerea tezelor unice.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite