Târgu-Jiu: Judecătorii, puşi să-i facă dreptate unui nou Ţundrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul unui bărbat din Târgu-Jiu care susţine că face nevinovat puşcărie va fi revizuit. Cazul lui Gheorghe Tudor, condamnat pentru o crimă pe care un alt bărbat a pledat vinovat, şi cel al lui Marcel Ţundrea au un numitor comun: fostul procuror Ion Diaconescu.

Cazul unui bărbat din Târgu-Jiu, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că n-a comis-o, va fi revizuit de magistraţii Curţii de Apel Craiova şi ai Tribunalului Gorj.

Deţinutul, Gheorghe Tudor (38 de ani), i-a trimis o serie de memorii procurorului-şef Marius Iacob, de la Parchetul Curţii Supreme, cerându-i să facă personal lumină în cazul său, aşa cum a făcut în dosarul lui Marcel Ţundrea.
„Solicit să se facă demersurile necesare pentru verificarea în cazul meu a testului ADN, care este cea mai concludentă probă că nu am avut niciun contact fizic cu victima şi nici în locuinţa aceea nu am fost niciodată“, scrie Gheorghe Tudor.

Condamnat, eliberat şi încarcerat din nou

Crima de care a ajuns să fie legat numele târgujianului a avut loc la 28 iunie 2002. Atunci, Maria Schinteie, de 80 de ani, a fost tâlhărită şi omorâtă în apartamentul ei din Târgu-Jiu. Tudor a relatat că, în ziua respectivă, s-a întâlnit cu un amic, Petre Marin, care i-a cerut să-i schimbe nişte bani la o casă valutară, fără să-i spună că îi furase din casa bătrânei ucise.

Ambii bărbaţi au ajuns în arest, acuzaţi că ar fi fost complici la crimă. Deşi Petre Marin a recunoscut că a acţionat singur, Tudor a fost şi el judecat şi condamnat la închisoare. De instrumentarea cazului s-a ocupat procurorul Ion Diaconescu, acum pensionat. Tot el l-a anchetat şi pe Marcel Ţundrea, gorjeanul care a făcut 12 ani de închisoare pentru un omor pe care nu-l comisese.

Nicoliţa Jianu spune că fostul procuror Ion Diaconescu s-a răzbunat pe fiul său, întrucât anterior refuzase să declare, ca martor, că un vecin comisese un furt, pentru că nu văzuse nimic.

image

În 2005, judecătorii Curţii de Apel Craiova, constatând lipsa probelor din dosar, au dispus achitarea lui Tudor şi condamnarea celui care recunoscuse crima la 21 de ani de închisoare. Procesul a continuat însă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a schimbat decizia, un an mai târziu, aplicându-i târgujianului o pedeapsă de 23 de ani de detenţie. Părăsit de soţie, Tudor plecase la muncă, în Italia. În 2009, aflând că este căutat pentru executarea pedepsei, s-a predat autorităţilor, fiind încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Decizia privind condamnarea lui Tudor n-a fost luată în unanimitate de membrii completului de la ICCJ. Unul dintre judecători a avut o opinie separată, consemnată în hotărâre. „Procedeele greşite folosite în derularea urmăririi penale, trecerea nejustificată, chiar abuzivă, a răspunderii penale de la un inculpat la altul, au dus la trimiterea greşită în judecată a inculpatului Tudor Gheorghe pentru fapte necomise de el“, a notat Ştefan Mateescu. De cealaltă parte, Ion Diaconescu, care consideră că a făcut în mod corect cercetările, a comentat, scurt, că „opinia majoritară a fost în sensul vinovăţiei lui Tudor“.

Procurorul de caz, propus spre cercetare

Emil Moţa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a sesizat şi el faptul că nu existau probe suficiente ca să justifice inculparea şi condamnarea lui Gheorghe Tudor, întocmind două raporturi în acest sens. „În 2007, am cerut să se efectueze cercetări faţă de procurorul care l-a anchetat pe Gheorghe Tudor, întrucât făcuse rechizitoriu după rechizitoriu fără probe. Ulterior, am fost revocat din funcţia de prim-procuror şi nu mai ştiu ce s-a întâmplat. În ianuarie 2011, am întocmit un nou raport şi l-am trimis la Curtea de Apel Craiova“, a precizat Moţa.

Revizuirea, pe două fronturi


Procurorul-şef Marius Iacob a constatat şi el că sunt multe semne de întrebare legate de probatoriul din acest dosar. „Noi am trimis cauza la Curtea de Apel Craiova. Este un caz pe care o să-l avem în atenţie“, a declarat Iacob. O cerere de revizuire formulată de Gheorghe Tudor a fost analizată săptămâna trecută şi la Tribunalul Gorj, instanţa acordând un nou termen pe 6 iulie, pentru a primi dosarul de fond.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite