Târgu-Jiu: Jiul va fi transformat într-un pârâiaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un firicel de apă va mai curge pe Defileul Jiului, pe distanţă de aproximativ 20 de kilometri. Râul Jiu va fi deviat pe tuneluri subterane, prin munte, pentru a alimenta două hidrocentrale, iar pe cursul iniţial va mai curge doar un mic pârâu.

Din învolburatul râu Jiu pe care se practică rafting va mai rămâne doar un mic pârâiaş. Amenajarea hidrografică presupune devierea râului pe nişte tuneluri subterane prin munte, pe o lungime de 20 de kilometri,în vederea construirii a două hidrocentrale. Acest proiect urmează să fie finalizat peste doi ani. Ion Tiriplică, directorul tehnic al sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu, a precizat că lucrările sunt în grafic: „Vor fi realizate două hidrocentrale, cu o putere totală de 78 de megawati. Până în momentul de faţă, proiectul nu prezintă întârzieri faţă de programul stabilit, care prevede punerea în funcţiune în anul 2012“. Porţiunea pe care Jiul va dispărea este cuprinsă între Dumitra şi Bumbeşti-Jiu, ambele localităţi situate pe teritoriul judeţului Gorj. Potrivit lui Ion-Tiriplică, debitul râului va ajunge pe acest tronson la 2,5 metri cubi pe secundă de la 15 metri cubi cât este în prezent. „Se va păstra un debit de servitude“, a menţionat Ion Tiriplică.

Nu se va mai putea practica rafting

Defileul Jiului a devenit, în ultimul timp, un loc tot mai căutat de către practicanţii sporturilor extreme, în special de rafting. În momentul în care râul va fi deviat, acest sport nu va mai putea fi practicat. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont şi de Turism Gorj şi iniţiatorul programului de rafting pe Jiu, a precizat că acestă activitate va dispărea: „Nu se va mai putea pratica rafting, dar nu este nicio problemă, pentru că operatorii vor găsi alte servicii. Aşa s-a întâmplat şi în alte locuri din lume, dar câştigul pe care o să-l avem va fi mult mai mare. E tributul care trebuie plătit pentru dezvoltarea economică. Va rămâne un debit de servitude, calculat pentru a supravieţui vieţuitoarele“.

Nu se circulă

Circulaţia rutieră pe Defileul Jiului este închisă în zilele de marţi şi joi, între orele 10 şi 13, până pe data de 21 septembrie. În acest interval se efectuează lucrări la amenajarea sistemului hidrografic. Se dinamitează pereţii din stâncă, în vederea realizării canalelor subterane.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite