Târgu-Jiu: Ionuţ Arbagic, interpretul pasionat de matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are doar 13 ani, Ionuţ este un interpret cunoscut în judeţul Gorj, reuşind să câştige încrederea iubitorilor de folclor cu melodiile Mariei Apostol.

De la vârsta de şase ani, lui Ionuţ îi plăcea foarte mult muzica populară. Mama lui i-a cântat încă de când avea câteva luni, iar acesta s-a îndrăgostit de vocea ei. Şi acum, în timpul liber, Ionuţ cântă împreună cu mama lui, în poiana din faţa casei din Runcu. „Mă uitam la televizor şi vedeam diverşi cântăreţi de muzică populară. Cântam şi eu, şi, uşor, uşor am învăţat cântecele acestora. Maria Apostol a fost şi va fi interpreta mea preferată. Am văzut-o în poze, ea este din Runcu. I-am vizitat Casa Memorială şi mi-a plăcut foarte mult“, spune Ionuţ. În clasa întâi, s-a înscris în Ansamblul „Maria Apostol“, înfiinţat de profesoara de muzică Aurora Traşcă. „Mi-am dorit foarte mult să fac parte din acest ansamblu. Am cântat mai multe melodii ale Mariei Apostol şi am reuşit să câştig aprecierea doamnei profesoare, care m-a primit imediat în acest grup. Timp de patru ani, am cântat alături de acest ansamblu. Am participat la mai multe concursuri în judeţ şi am câştigat diverse premii. Am cântat alături de mama mea la Otopeni colinde, a fost un sentiment unic şi aş vrea să mai cânt alături de ea“, mai spune acesta. În clasa a doua, Ionuţ s-a înscris şi la Şcoala Populară de Artă, secţia Canto.

Studiază vioara şi pianul

„M-am înscris pentru că voiam să fac performanţă. Acolo am învăţat multe secrete ale cântecului, pe care nu le-aş fi descoperit singur. Apreciez profesorii pe care îi am şi care m-au învăţat foarte multe lucruri. Acum sunt în anul întâi de perfecţionare şi mai am doi“, mai spune Ionuţ. În clasa a cincea, a mers a Liceul de Muzică Constantin Brăiloiu, unde a învăţat să cânte la vioară şi pian. „Am vrut să învăţ să cânt la vioară, să mă pot acompania singur. M-am gândit că, poate în viitor, voi cânta într-o orchestră, şi de aceea am ales să învăţ să cânt şi la pian. Prefer vioara, e mai pe sufletul meu, îmi plac sunetele şi acordurile ei“, mai spune Ionuţ. Primul costul îl păstrează şi acum. E din zona Gorjlui şi a reuşit să îl îmbrace datorită învăţătoarei sale. Costumul pe care îl poartă acum este oferit de o vecină, care l-a văzut pe Ionuţ la televizor şi i-a plăcut foarte mult vocea acestuia, femeia făcându-i cadou costumul. Primul concurs la care a participat a fost la Godineşti. „Am cântat «Frunzuliţa Meri Creţeşti» şi doina «A înflorit salcâmu-n coastă», piese ale renumitei Maria Apostol. Aveam nouă ani şi am luat menţiune, deşi la concurs aveau voie să participe doar copiii cu vârsta peste zece ani. Domnului primar i-a plăcut cum cânt şi a decis că mă pot înscrie la concurs“, spune Ionuţ. Au urmat apoi multe concursuri, la care Ionuţ s-a făcut remarcat.


Care este visul tău?


În primul rând, îmi doresc foarte mult să particip la concursuri naţionale, la care acum nu pot să particip, pentru că nu am vârsta necesară. Aş vrea să cânt pe scenă alături de Petrică Mâţu Stoian. Visul meu este să merg la Conservator, pentru a mă putea perfecţiona în domeniiile vioară şi canto.


Piesele tale sunt cunoscute?


Am înregistrat până acum un cd cu patru piese la Casa de Cultură a Sindicatelor. Primele două piese sunt cele pe care le-am interpretat la festivalul de la Godineşti, iar celelate sunt din zona Mehedinţiului. Aş vrea să îmi compun singur piesele şi să le înregistrez pe un cd. 


Ce-i place


La televizor urmăresc în special spectacolele de muzica populară şi desenele. Îmi place să cânt uitându-mă în oglindă. În timpul liber, mă joc pe calculator. Îmi place să rezolv probleme la matematică, este materia mea preferată. Ador să călătoresc, de câte ori am ocazia merg la iarbă verde şi mă bucur de natură.


Ce nu-i place


Nu suport certurile, prefer să rezolv problemele pe cale amiabilă.Nu îmi place când oamenii mă mint, mai bine îmi spun adevărul. Prefer să fiu un copil decent, nu îmi place să ies în evidenţă cum fac alţi copii de vârsta mea. Nu agreez violenţa, dezordinea şi aglomeraţia.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite