Ion Mălăescu, doctorul care vindecă inimile gorjenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mălăescu este foarte dedicat muncii sale
Ion Mălăescu este foarte dedicat muncii sale

Medicul Ion Mălăescu, şeful Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, se clasează pe poziţia a cincea în topul celor mai bunimedici gorjeni.

A fost poreclit încă din copilărie «Doctorul». A avut o copilărie mai grea, pentru că tatăl l-a părăsit de la o vârstă fragedă. Mama era infirmieră şi s-a dedicat în totalitate creşterii lui. Pasiunea pentru medicină i-a fost insuflată de către bunicul său, care era sanitar în comuna Băleşti şi însoţea la toate cazurile. Primele injecţii le-a făcut la vârsta de 12 ani, pacientul fiind chiar bunicul său. „Bunicului meu îi datorez pasiunea pentru medicină. El era sanitar şi mă lua cu el la cazurile la care era chemat. Porecla pe care o aveam de mic era «Doctorul»“.  Liceul l-a făcut la «Tudor Vladimirescu» în Târgu-Jiu, iar facultatea în Bucureşti. A fost un elev şi un student modest, dar foarte studios. „Eram un elev cuminte, poate puţin complexate, pentru că eram un copil de la ţară, simplu, fără bani şi fără tată. Întotdeauna am ştiut că vreau să fac facultatea de medicină şi m-am pregătit pentru asta, pentru că, în vremea respectivă, se intra foarte greu la această facultate, cu medii de peste 9. Am intrat al 13-lea din 400 de candidaţi“, povesteşte Ion Mălăescu. Pentru că iubea tenisul de mult aşa de mult, în timpul facultăţii nu s-a dus la un examen ca să meargă la un meci de Cupa Davis, pe Arena Progresul, dintre Ilie Năstase şi Bjorn Borh.
 
A făcut naveta cu şareta


După ce a terminat facultatea, au urmat trei ani de stagiatură, iar apoi a fost repartizat medic de medicină generală la un dispensar de ţară din judeţul Giurgiu. „Făceam naveta la Bucureşti. Ca să ajung la dispensar, mergeam în fiecare zi 60 de kilometru cu autobuzul, 5 km cu autostopul şi 4 km cu şareta. Într-o iarnă chiar am mers într-o basculă. Drumurile erau foarte proaste şi desfundate“, ne spune medicul de inimă. În anul 1990 a susţinut examenul de rezidenţiat, când era medic la un dispensar din Gorj. Pentru s-a clasat în primii 50 din câteva mii de candidaţi a avut posibilitatea să-şi aleagă un post la o clinică. Aşa a ajuns la Clinica de Cardiologie din Cluj-Napoca, unitatea care a devenit, apoi, Institutul Inimii. Cu toate că putea să-şi continue cariera aici, a ales să se întoarcă în Gorj. „Am făcut trei ani de specializare şi puteam să lucrez până la pensie, dar am preferat să mă întorc pe plaiurile natale în anul 1995. Acolo aş fi avut mai multe avantaje profesionale şi foarte puţini ar fi renunţat, dar dorinţa mea era să practic medicina acasă, în Târgu-Jiu. Nu regret că am plecat, ci dimpotrivă, mă simt foarte bine şi util“.

A salvat de la moarte zeci de bolnavi

Cea mai mare satisfacţie este atunci când reuşeşte să readucă la viaţă oameni aflaţi în moarte clinică. A readus la viaţă zeci de oameni aflaţi în această situaţie. „Realizările noastre se contabilizează în numărul de vieţi salvate. Acest lucru este perceptut cel mai bine prin resuscitările pe care le facem la morţile clinice. E plăcut să te întâlneşti pe stradă cu o persoană pe care ai salvat-o de la moarte. Este o pasiune mare atunci când vezi că-i revine pulsul unui pacient. Incidenţa bolilor cardio-vasculare este într-o continuă creştere din cauza unui comportament de viaţă greşit: alimentaţie, fumat, sedentarism. Există mai mulţi factori care constribuie la apariţia bolilor de inimă. Din fericire, şi acest domeniu al medicinei a evoluat mult. Am fost primul medic din Gorj care a efectuat ecografiile cardiace“, spune medicul Ion Mălăescu.
Medicul cardiolog este pasionat de tenis. Sportul îl alb îl detaşează de problemele de zi cu zi şi de lupta pentru viaţă. „Din copilărie. Am fost primul copil din sat care am cumpărat o rachetă de tenis. Am economisit banii o lungă perioadă de timp. Ţin minte că am dat 212 lei pe o rachetă. Jucam pe unde puteam. Prima dată în drum, apoi pe terenuri improvizate şi la şcoală. Am jucat mereu tenis şi acum mai merg împreună cu prietenii să mai facem mişcare“, a spus Ion Mălăescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite