Târgu-Jiu: Ion Iacobescu jonglează cu versuri, haltere şi ghicitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A publicat de-a lungul vieţii bancuri şi critici la adresa mai marilor ţării. Este preşedintele Comitetului Sindicatului Liber al Micilor Producători şi Pensionari Gorj.

Primii patru ani din viaţă i-a petrecut în oraşul Lupeni, după care tatăl a luat în primire o moşie de la chiaburi în judeţul Caraş- Severin. În 1953 s-a stabilit împreună cu familia în Târgu- Jiu. Pe atunci era elev în clasa a IV-a la Liceul Pedagogic. La vârsta majoratului lucra deja ca recepţioner la fabrica de mobilă. După ce a absolvit liceul, a lucrat timp de şase ani contabil şi mai apoi revizor la Organizaţia Comerţului Local Mixt din Târgu-Jiu. Timp de opt ani, între 1974 şi1982, Ion Iacobescu a răspuns de organizarea şi funcţionarea pazei unităţilor
şi obiectivelor importante din judeţ, în calitate de şef al Detaşamentului Pazei Militarizate Gorj. „Din 1983 până în 2000, când am ieşit la pensie, am ocupat funcţia de şef serviciu cadre în fosta Gospodărie Comunală şi Locativă, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj“, a povestit Ion Iacobescu. Nu avea mai mult de 16 ani când a descoperit că este pasionat de poeziile de dragoste şi s-a apucat să scrie el însuşi câteva. A publicat în reviste, ziare locale şi naţionale numeroase poezii, bancuri, monologuri, ghicitori, răvaşe haioase şi critici la adresa guvernanţilor. „Din adolescenţă eram preocupat de scris. În timpul liber compuneam poezii de dragoste. Am publicat chiar şi în Flacăra lui Adrian Păunescu foarte multe poezii şi articole de critică la adresa guvernanţilor care au încălcat sau încalcă în mod vădit angajamentele făcute înainte de alegeri. Pe timpul
lui Ceauşescu, redacţia «Poetului român» mi-a înmânat o diplomă de onoare pentru textele publicate. În 1991 am devenit redactor-şef la ziarul Gorjul Democratic, iar un an mai târziu am absolvit Facultatea de Publicistică a Universităţii G. Daimaca
“, povesteşte Ion Iacobescu.

Preocupat să apere interesele pensionarilor

Din 2003 a fost ales preşedintele Comitetului Sindicatului Liber al Micilor Producători şi Pensionari Gorj: „M-am preocupat să apăr drepturile şi interesele vârstnicilor cu privire la punctele de pensie şi alte drepturi băneşti. Este o muncă onorifică şi nu mă plăteşte nimeni pentru ceea ce fac. Întreaga documentaţie se află la mine acasă din cauză că nu am un spaţiu unde să pot lucra şi să depozitez dosarele. Am ajutat mulţi oameni, iar acum mulţi dintre ei mă salută când mă văd pe stradă“. Atunci când nu scrie, Ion Iacobescu face exerciţii fizice ridicând haltere în fiecare zi. Merge foarte des la Clubul Pensionarilor unde participă la partide de şah, table, cărţi sau remy. Reuşeşte să-i facă pe vârstnici să uite de problemele de zi cu zi spunându-le, glume, bancuri, ghicitori şi lucruri amuzante.

Aveţi vreun scriitor preferat?


Mihai Eminescu este unul dintre scriitorii mei preferaţi. În bancurile mele amintesc de poet şi Veronica Micle. Îmi plac şi autori precum Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Creangă şi Mihail Sadoveanu.

 Mai aveţi şi alte pasiuni?

Da, îmi place foarte mult să gătesc. Ştiu să fac mămăliguţă, dar şi diverse prăjituri. De fapt, eu am pregătit sărmăluţele, friptura şi dulciurile  pentru masa de sărbători. Pentru soţie gătesc dietetic pentru soţia mea.

Ce-i place:  Filmele de acţiune, distracţiile şi voia bună. În fiecare seară vizionează filmul serial „Walker, poliţist texan“. Îi plac sinceritatea şi credibilitatea şi îi apreciază pe oamenii care se ţin de cuvânt.

Ce nu-i place:  Mincinoşii, neserioşii şi demagogii. Nu-i place stilul de lucru al guvernanţilor şi modul cum au calculate pensiile. Nu-i place că mulţi au ajuns să-şi vândă demnitatea ca să trăiască.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite